Η λέξη Aumorfia δεν είναι μια πραγματική λέξη. Είναι ένα λογοπαίγνιο που εμπεριέχει τις αντίθετες έννοιες της «ομορφιάς» και της «αμορφίας», σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει το ρόλο του αξεσουάρ ως επέκταση του ρούχου και της προσωπικότητας που το φέρει.

Με βασικό υλικό το δέρμα σε διάφορες μορφές του, τα Aumorfia χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές, απόλυτες ακμές, μαλακές επιφάνεις και ιδιαίτερες συνθέσεις. Παρά την αυστηρή γεωμετρία τους, τα Aumorfia μεταλλάσονται και προσαρμόζονται στον ιδιοκτήτη τους, ακολουθώντας την κίνηση, την διάθεσή και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

Η Aumorfia δημιουργήθηκε από την interior and graphic designer Θεανώ Ραβαζούλα – Ποταμιάνου, η οποία μίλησε με τον Μιχαήλ Πάσσο για τα πρώτα της βήματα σε περιοδικά εσωτερικής διακόσμησης και lifestyle, ενώ στην συνέχεια με το δημιουργικό γραφείο visualbytes δραστηριοποιήθηκε στο interior, graphic & industrial design, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ύφους και εφαρμογών.

17ΑΑΑ

Πες μας λίγα πράγματα για σένα και το brand σου. Τι σε γοήτευσε στον χώρο της μόδας και σε ώθησε στο να γίνεις σχεδιάστρια κοσμημάτων;

Η λέξη Aumorfia προκύπτει από τις λέξεις “ομορφιά” και “αμορφία” προσπαθώντας να αποδώσει την έννοια της ομορφιάς που δεν προσδιορίζεται από μια καθορισμένη μορφή, αλλά καθορίζεται από το στυλ και την προσωπικότητα του ατόμου που τα φοράει.

Όταν ξεκίνησα το brand δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου τη μόδα αλλά το design. Προέρχομαι από το χώρο του interior & graphic design και η σχεδιαστική βάση και αντίληψη που έχω προέρχονται από εκεί. Όταν λοιπόν, άρχισα να νοιώθω ότι περιορίζομαι σε αυτόν το χώρο, κυρίως λόγω του ότι πάντα δουλεύεις βάση των απαιτήσεων ενός πελάτη, σκέφτηκα ότι ο μόνος δρόμος ήταν να σχεδιάσω αυτό που πραγματικά με εκφράζει και να το παρουσιάσω με τη δική μου αισθητική. Παράλληλα, είχα επαφή με το χώρο της μόδας όταν παλαιότερα είχα ασχοληθεί με το modeling και θέλησα να συνδυάσω με αυτό τον τρόπο όλες τις εμπειρίες  που μου διαμόρφωσαν αυτή την αισθητική.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη σχεδιαστική σου φιλοσοφία να ξεχωρίζει;

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζω τα αξεσουάρ. Δηλαδή, από την οπτική του λειτουργικού design. Δεν με ενδιαφέρει απλά να κοσμούν τα ρούχα, αλλά να γίνονται ένα με αυτά, συνέχειά τους. Να μπορούν να πάρουν πολλές μορφές ανάλογα με τη φαντασία και τη διάθεση του κατόχου τους. Να προσδιορίζονται από την προσωπικότητά του και όχι να την προσδιορίζουν.

Οι δημιουργίες σου φιλοξενούνται και στο εξωτερικό. Σε ποιες χώρες έχει παρουσία η συλλογή σου και ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου όσον αφορά την παρουσία σου σε άλλες χώρες;

Οι δημιουργίες μου διατίθενται στο εξωτερικό μέσω του e-shop μου και η αλήθεια είναι ότι εκεί, έχουν μεγαλύτερο κοινό από αυτό της Ελλάδας. Γι αυτό και στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να υπάρξει και φυσική παρουσία στο εξωτερικό, σε επιλεγμένα σημεία. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η premium συλλογή Α_series, η οποία φωτογραφήθηκε από τον Ανδρέα Σταυρινίδη, ταλαντούχο Έλληνα φωτογράφο που δουλεύει για την Ιταλική Vogue και πολλά άλλα σημαντικά ξένα περιοδικά.

Τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν τα κοσμήματά σου σε αυτόν που τα φορά, και ειδικότερα σε μία διεθνή αγορά;

Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι η πρώτη ύλη που είναι το δέρμα, υλικό που δεν χρησιμοποιείται συχνά για κόσμημα και όταν συναντάται έχει συνήθως έναν άγριο και επιθετικό χαρακτήρα που τα Aumorfia δεν έχουν.

Επίσης ο αυστηρά γεωμετρικός, σχεδόν αρχιτεκτονικός, χαρακτήρας τους, προσδίδει στο δέρμα μια κομψή μινιμαλιστική αίσθηση που είναι χαρακτηριστική.

New folder30

Πόσο εύκολο είναι –ειδικά σε μια περίοδο κρίσης- για έναν σχεδιαστή να σκέφτεται και επιχειρηματικά; Αυτό δυσκολεύει το «δημιουργικό κομμάτι»;

Πιστεύω ότι πάντα το επιχειρηματικό κομμάτι δυσκολεύει τον οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Χωρίς αυτό, όμως, δεν μπορεί να υφίσταται ένα προϊόν, ούτε μπορεί να το γνωρίσει ο κόσμος.

Χρειάζεται μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο κομμάτια, η οποία την περίοδο που περνάμε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Τι δε θα άλλαζες ποτέ στη διαδικασία κατασκευής των δημιουργιών σου;

Το δέρμα, ως βασικό υλικό και την χειροποίητη διαδικασία παραγωγής.

Ποια στιγμή πάνω στη δουλειά σου είναι αυτή που αγαπάς περισσότερο;

Όταν σχεδιάζω, όταν παρουσιάζω και όταν τυγχάνει καλής αποδοχής, μια καινούργια συλλογή.

Ποιες αλλαγές πιστεύεις ότι θα φέρει το μέλλον στην παγκόσμια σκηνή της μόδας; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τάση στο κόσμημα που πιστεύεις ότι θα επικρατήσει;

Βλέπω ότι πια στη μόδα παίζουν όλα τα στυλ με μια ροπή προς το μινιμαλισμό. Προέρχεται   από την Ασία, που είναι η μεγαλύτερη ανερχόμενη αγορά.

Που μπορούμε να βρούμε την νέα σου συλλογή;

Στο e-shop της Aumorfia και σε επιλεγμένα καταστήματα που θα βρείτε να αναγράφονται στο http://aumorfia.com/where-to-find-us/

Επίσημα θα παρουσιαστεί σήμερα 30 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ozon Fashion Room Service.

* Τη συλλογή Α-Series φωτογράφησε ο Ανδρέας Σταυρινίδης & τη συλλογή Polygons & Black Basics, ο Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου.

A_series_VV_logo_photos_portraits

Michail Passos

About Michail Passos

Ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1980 και κατοικεί στην Κηφισιά. Έχει πάθος με τα ταξίδια, την φωτογραφία και την τέχνη, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Αγαπά την οργάνωση εκδηλώσεων και τρελαίνεται για τους ντοματοκεφτέδες της Αλεξάνδρας. Αντιπαθεί την αγένεια, την υπερβολή και τις μπάμιες. Απόφοιτος οικονομικών σπουδών και κάτοχος MBA, έπειτα απο αρκετές αναζητήσεις και ενασχόληση σε διάφορα πεδία τον κέρδισε η βιομηχανία της μόδας. Όταν δεν εργάζεται ως brand manager για τον Nassos Ntotsikas και την Fashion Assured αρθρογραφεί, χάνεται στον κυβερνοχώρο και οργανώνει τα επόμενα ταξίδια του.