Ποια μπορεί να είναι η δύναμη ενός εκτυπωτή; Άραγε, φαντάζονταν ποτέ οι προηγούμενες γενιές πως μια εντολή αρκεί, για να γεννηθεί από ένα μηχάνημα μία τρισδιάστατη μορφή; Κι όμως, το 3d-printing (τρισδιάστατη εκτύπωση) έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια το χώρο του Design, της Αρχιτεκτονικής, της Μόδας και της Επιστήμης. Με τα κατάλληλα μηχανήματα, μπορούμε να τυπώσουμε σε τρεις διαστάσεις σχεδόν τα πάντα, από καθημερινά αντικείμενα, ρούχα, μέχρι σπίτια και ανθρώπινα μέλη.

Την  επιρροή του 3d printing στους προαναφερθέντες χώρους διερευνά η ομώνυμη έκθεση που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι αρχές Μαρτίου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για αυτή την εφαρμογή και να δει από κοντά αξιόλογα παραδείγματα, ενώ για πρώτη φορά του δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσει και το δικό του αντικείμενο στα οργανωμένα workshop που πραγματοποιούνται στο χώρο της έκθεσης.

3d_printing_en_lefko

Για εκείνους ωστόσο που δεν αγαπούν τις εκθέσεις και προτιμούν την διαδικτυακή περιήγηση, φρόντισε η ομάδα Nervous System, μέσα από τη σελίδα της οποίας μπορεί κανείς να δημιουργήσει εικονικά το δικό του φόρεμα με βάση τις παραμέτρους που έχει θέσει η σχεδιαστική ομάδα.

design your own kinematics garment: http://n-e-r-v-o-u-s.com/kinematicsCloth/

To project τους, “Kinematics Dress”,  αποτελεί δυνατό παράδειγμα της επιρροής του 3d printing στο χώρο του ενδύματος και κατ’ επέκταση στο μέλλον της μόδας. Μας αποδεικνύει κατά πόσο είναι δυνατόν μέσα από μια μάζα υλικού να “εκτυπωθεί” ένα φόρεμα σε μια επιθυμητή μορφή και να αποτελέσει ένα ένδυμα με πολλαπλές πτυχές, το οποίο μοιάζει με έναν ζωντανό οργανισμό κατά την κίνηση του σώματος.

kinematics_nervous_system_04

Πρόκειται για μια κατασκευή από nylon, από 2.279 μεμονωμένα τριγωνικά κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους με 3.316 στοιχεία, διαμορφώνοντας μια πτυχωτή δομή που δε θυμίζει σε τίποτα το συμβατικό τρόπο σχεδιασμού ενδυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και για αυτό άλλωστε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη το συμπεριέλαβε στη μόνιμη συλλογή του.

Dress11

15698106299_b18695a554_k-750x393

Σίγουρα το μέλλον μάς επιφυλάσσει πολλά ακόμα….

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!