Αυτό το post το είχα ανεβάσει πριν ένα χρόνο στο προσωπικό μου blog σε μία έκρηξη νεύρων (και κακίας, ναι) και είπα να το ξαναμοιραστώ με όσους είχαν την ατυχία να μην το διαβάσουν και με όσους το διάβασαν φυσικά!

Η ανάγκη της επιβεβαίωσης καλύπτεται πλέον άριστα από τους διαδικτυακούς μας φίλους. Μας επιτρέπει να (αυτό) ανακηρυσσόμαστε καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιχειρηματίες, φιλόσοφοι και ότι θελήσουμε.
Σε μία εποχή που ο συρμός είναι πιο πολύ της μόδας από ποτέ, που η κουλτούρα είναι ένα αναγκαίο φαινόμενο για την πρόοδο του ανθρώπου , γίναμε όλοι γνώστες της τέχνης. Γίναμε όλοι ζωγράφοι, τόσο καλοί που σχεδόν χαιρετάμε τον Νταλί και τον Πικάσο από το δίπλα τραπέζι. Γίναμε σχεδιαστές μόδας και η Chanel μας ζήτησε στην εταιρία της αλλά δεν πήγαμε λόγω υποχρεώσεων στο χωριό. Η κουλτούρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας και , κοίτα να δεις, δε χρειάστηκε καν να διαβάσουμε, να ψάξουμε για να τη μάθουμε. Γιατί τι είναι η τέχνη; Τι είναι η μόδα; Είναι ιστορία; Είναι ταλέντο; Είναι δημιουργία; Είναι εμπειρίες; Όχι φυσικά , είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που ξαφνικά θυμηθήκαμε όλοι ότι το έχουμε. Είμαστε υπέρ του δέοντος καλλιεργημένοι και έτοιμοι για μακροσκελείς συζητήσεις , παρουσιάζοντας ή μήπως να το πω χαρίζοντας, χαρίζοντας ναι, χαρίζοντας απλόχερα τις καλλιτεχνικές γνώσεις που έχουμε. Ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο και μας πληροφορεί. Και ευτυχώς που υπάρχουν και οι φίλοι μας σε αυτό το χώρο που μας υπενθυμίζουν πόσο καλοί είμαστε σε ό,τι καταπιαστούμε. Γιατί αυτό δεν είναι το ζητούμενο άλλωστε; Να αναγνωριστούμε στους διαδικτυακούς τόπους, στη νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται γύρω μας. Να κάνουμε συζητήσεις , με τόση ουσία, με ανταλλαγή γνώσεων ,γνωρίζοντας βέβαια, το πόσο ανώτεροι είμαστε από τους συνομιλητές μας, αλλά δείχνοντας τέτοια μεγαλοψυχία ώστε να τους αφήσουμε να μας πουν αυτά τα λιγοστά πράγματα που ξέρουν. Έτσι κι αλλιώς εμείς έχουμε ταξίδι στο φεγγάρι σε μισή ώρα κι αυτοί παραμένουν στη γη, στη μίζερη ζωή τους. Ευτυχώς που υπάρχει το Instagram και μας αφήνει να δείξουμε σε όλους τη μεγαλειώδη ζωή που κάνουμε. Γιατί μέσα σε μία κοινωνία που συνεχώς καταστρέφεται οικονομικά , ηθικά και πολιτιστικά ,υπάρχουμε εμείς που δεν μας έχει αγγίξει τίποτα από όλα αυτά. Γιατί είμαστε καλλιτέχνες και ως καλλιτέχνες είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι με παιδεία , σημαντικό προσόν για τις μέρες μας. Γιατί είμαστε επιχειρηματίες και μπορούμε να αγνοούμε όλους αυτούς τους ασήμαντους, που μένουν σιωπηλοί και δε διατυμπανίζουν τις γνώσεις τους. Γιατί αν δε μοιραστείς το ταλέντο σου στο διαδίκτυο τότε , λυπάμαι φίλε καλλιτέχνη, αλλά δεν μπορείς να αναγνωριστείς από το κοινό. Το κοινό ανήκει στο lifestyle της κάθε εποχής , όπως το ορίζουν οι πρωτοπόροι του και όπως πρέπει να το ακολουθήσεις κι εσύ.

Artinspired_big

Και ο συρμός είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τι θα πουλήσεις και πως. Κι εσύ φίλε καλλιτέχνη ,ασήμαντε, που κάθεσαι στη γωνιά σου και παρακολουθείς , την εξέλιξη των διαδικτυακών ταλαντούχων παρατηρώ ότι δυσανασχετείς που έχεις λιγότερη απήχηση με τους νεοφερμένους ταλαντούχους και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Αφού μένεις σιωπηλός είσαι άξιος της μοίρας σου. Δε σ’ αρέσει να ακολουθείς το συρμό και θα πληρώσεις γι αυτό , οι ταλαντούχοι γνωστοί σου δε σου έκλεισαν θέση για το ταξίδι τους στο φεγγάρι, τι κρίμα , δε θα γίνεις ποτέ σαν αυτούς. Βλέπεις είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες πια που δεν υπάρχει χώρος για όλους και φυσικά αποχωρούν οι ασήμαντοι που μένουν στη γωνιά τους. Αυτοί που θεωρούν πως η τέχνη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζεται από τα πάντα γύρω τους , αυτοί που βλέπουν όλες τις αποχρώσεις του ουρανού στο λυκόφως και εμπνέονται τον πιο όμορφο πίνακα , την πιο αέρινη γραμμή φορέματος , το πιο όμορφο τέλος σε μια ιστορία αγάπης. Αυτοί δεν αξίζουν την προσοχή σου, γιατί δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν την ανάγκη να μοιραστούν την κάθε σκέψη τους στο διαδίκτυο με ανθρώπους που δε γνωρίζουν. Εμείς έτσι κι αλλιώς ξέρουμε ποιοι αξίζουν την προσοχή μας και φυσικά δεν είναι ο Azzedine Alaia με τις ιδιαίτερες γραμμές του που κολακεύουν κάθε γυναίκα αλλά είναι η Victoria Beckham που τραγουδούσε και στις Spice Girls, φοράει συνέχεια τακούνια και δε γελάει ποτέ. Αυτή αξίζει την προσοχή μας γιατί πρωτοπορεί στα social media και έχει θαυμαστές. Α! Και είναι στη Νέα Υόρκη. Αλλά δεν πειράζει φίλε άγνωστε , γιατί εγώ θα είμαι εδώ και θα εκτιμάω τη δουλειά σου και τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή. Και μαζί μου θα είναι όλοι αυτοί που δυσανασχετούν από την ανάπτυξη του συρμού και κουράζονται από την ομοιότητα των πρωτοπόρων. Θα περιμένουμε όλοι τη δύση του ήλιου για να φορέσουμε το αέρινο φόρεμα που δημιούργησες καθώς την κοίταζες ,επηρεασμένοι από την ποιητικότητα του δικού σου πίνακα ασήμαντε ζωγράφε και τα χρώματα της πιο όμορφης ιστορίας ενός ξεχασμένου καλλιτέχνη.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.