Κατά την άποψή μου το λογοπαίγνιο Αμφίπολη – αμφιλεγόμενο, μοιάζει να είναι κατασκευασμένο προϊόν του ανθρώπου, αλλά σαφώς ένας τόσο επιβλητικός τάφος από μόνος του μοιάζει να είναι μυστήριο. Ένα μυστικό που κρύβεται καλά κρυμμένο εδώ και πάνω από 2.300 χρόνια αναμένεται να αποκαλυφθεί. H δική μου αξιολόγηση περιορίζεται πάντα στα ευρήματα που βγαίνουν στο φως σε συνδυασμό με τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής. Κάθε εικασία απλά δημιουργεί έναν εφήμερο μύθο γύρο από την ανασκαφή έως ότου βγει στην επιφάνεια το επόμενο στοιχείο.

amfipoli-sfigges

Η σημαντική αποκάλυψη της Αμφίπολης προκαλεί ήδη ενδιαφέρον όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το παγκόσμια κλίμακα, με τα ΜΜΕ διεθνώς να ασχολούνται εκτενώς με το όλο θέμα. Την ίδια ώρα, άρθρο της Daily Mail επιχειρεί να δώσει απαντήσεις μόνο με πιθανές εκδοχές. Το σενάριο της σύλησης, το σενάριο πως υπάρχει υπόγειος θάλαμος, το σενάριο πως το μνημείο είναι ημιτελές… Σε κάθε περίπτωση ένα τόσο σημαντικό εύρημα θα πρέπει να παραμένει προστατευμένο μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες στο χώρο. Όλα είναι θέμα χρόνου έως ότου τελειώσουν οι ανασκαφές… Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα του μνημείου και τα έως τώρα ευρήματα του.

amfipoli-psifidoto

Η οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα της δυναστείας του Μ. Αλεξάνδρου στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη, καθώς δεν έχει βγει στο φως των ανασκαφών ο εντάφιος ένοικος ή κάποια επιγραφή. Οπότε είναι ασφαλές να μιλάμε και θαυμάζουμε τις ολόγλυφες μαρμάρινες Σφίγγες ύψους 2 μέτρων η καθεμία που αποκαλύφθηκαν και δεσπόζουν στην είσοδο του μνημείου, τις δύο καρυάτιδες που δεν έχουν ξαναβρεθεί σε άλλον μακεδονικό τάφο και που χρησιμοποιούνται ως μοτίβο στήριξης και που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, το σπουδαίο ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με τον Ερμή ως ψυχοπομπό να προπορεύεται.

Το ερώτημα που θέτω λοιπόν είναι το εξής: δεν είναι αρκετά όλα αυτά τα ευρήματα σε μια χώρα που έχει κατοχυρώσει μόνο ως το πιο σημαντικό μνημείο της την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, μια χώρα που διαθέτει άριστο ανεκμετάλλευτο προσωπικό στον τομέα της αρχαιολογίας και της συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, μια χώρα που πασχίζει να ξαναβρεί τις αξίες της και τα ιδανικά της μπροστά στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή που δέχτηκε;

amfipoli-kionokrano

Ως Έλληνας και συντηρητής έργων τέχνης, νιώθω περήφανος που προστίθεται ακόμα ένα αξιόλογο ανασκαφικό έργο στην ιστορία της Ελλάδας. Ας μην περιοριστούμε λοιπόν σε πολιτικές σκοπιμότητες που μόνο μιζέρια μπορούν να προσθέσουν.

amfipoli-3d-anaparastasi

ΑΜΦΙΠΟΛΗ – Ο ΈΝΟΙΚΟΣ

Και εκεί που όλοι περίμεναν ότι η ανασκαφή θα τελειώσει άδοξα και δεν θα βρεθεί τάφος τελικά βρέθηκε ο τάφος, τα καρφιά και τα διακοσμητικά από το φέρετρο, τα οστά μαζί και το κρανίο του νεκρού. Το φύλο και η ταυτότητα παραμένουν άγνωστα. Την απάντηση θα την δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες που θα ασχοληθούν με το ανθρωπολογικό υλικό. Τα σενάρια όπως έχω ξανατονίσει και οι απόψεις των αρχαιολόγων είναι συγκρουόμενες. Από την μία η κ. Περιστέρη μιλάει για Μακεδόνα Στρατηγό και από την άλλη αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο σκελετός μπορεί να μην ανήκει στον νεκρό της Αμφίπολης.

Κάτω από τους λίθους του δαπέδου σε βάθος 1,60 μ., αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1μ.Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα των ανασκαφέων, γιατί οι ορθοστάτες που βρέθηκαν στη συνέχεια από την ανωδομή του τάφου δείχνουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ. Στο εσωτερικό του διακρίνεται ότι τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Το επιβεβαιώνουν τα διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου. Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου. Ο νέος κύκλος εικασιών άνοιξε πάλι επαναφέροντας και τον Μ. Αλέξανδρο στο επίκεντρο. Στις 22 του μηνός ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα πια, η ανασκαφέας κ. Κ. Περιστέρη.

Άρθρο του συντηρητή έργων τέχνης Γιώργου Μπούνια 

 

george-newΓιώργος Μπούνιας: Το 2007 τελείωσε τις σπουδές του ως συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων – ιστορικός τέχνης στην Ιταλία. Μεγαλωμένος σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά κράταγε ήδη στα χέρια του ένα δυνατό πάσο για να ταξιδέψει και να καταρτηθεί ως συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ιταλία, μια χώρα πλούσια σε τέχνη και αρχαιολογικά ιστορικά μνημεία. Η εμπειρία ήταν δυνατή καθώς διαμόρφωσε σαφώς πιο ολοκληρωμένα τη σπουδή του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2008 είχε την χαρά να πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση και σημαντική προϋπηρεσία στην 6η Εφορία Βυζαντινών στην Πάτρα. Στο σημείο αυτό ένιωσε την πραγματική ευθύνη του ως συντηρητής έργων τέχνης καθώς ήρθε σε άμεση επαφή με το αντικείμενο, μια ευθύνη που ανάλογη έχει ο γιατρός με τον ασθενή του, καθώς η ευθύνη αυτή τον καλούσε να διασώσει το εκάστοτε ανασκαφικό εύρημα. Μεγάλη του τιμή ήταν δουλέψει και να αποτελέσει μέλος της αρχαιολογικής ομάδας Μαραθώνα στην Αθήνα στο έργο της αρχαιολογικής ανασκαφής και ανάδειξης του ναού. Συνεργάστηκε με αρκετές γκαλερί και αντικερί στην Αθήνα και κυρίως εξέλιξε την ιδιότητα του ως εικαστικός καθώς ασχολήθηκε καιρό με την δημιουργία εικαστικών έργων σε καμβά και πάνω σε βιομηχανικά υλικά. Του αρέσει το κλασσικό αλλά τον χαρακτηρίζει ταυτόχρονα και το σύγχρονο. Φιλοτεχνεί πάνω σε τσιμεντόκυβους, σε κρανία ζώων… ζωγραφίζει και εφαρμόζει την αισθητική του στο υπάρχον ψυχρό ή άσχημο υλικό δίνοντας του έτσι το τελικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει την τέχνη του. Περισσότερα για τη δουλειά του, μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση του στο Facebook