Ας ξεκινήσουμε καταρχάς με το τί είναι τα αντιοξειδωτικά: πρόκειται για συστατικά της τροφής που μας προστατεύουν από μία φυσιολογική “φθορά” των κυττάρων του οργανισμού μας, την επονομαζόμενη οξείδωση ή αλλιώς “οξειδωτικό στρες”. Η οξείδωση προκαλείται στον οργανισμό μας φυσιολογικά με τη διαδικασίας της γήρανσης αλλά και από παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος ή η ακτινοβολία.

  • Τα βασικότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας είναι οι βιταμίνες C, E και Α, μερικά ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο καθώς και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες που βρίσκουμε στο τσάι, το κακάο και το κρασί.
  • Άνθρωποι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες, όπως οι καπνιστές, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αντιοξειδωτικών από τη διατροφή τους.
  • Ο οργανισμός μας δε μας αφήνει μόνους μας σε αυτή τη μάχη: αντίθετα, διαθέτει έμφυτους μηχανισμούς που μας προστατεύουν από την οξείδωση, αλλά φυσικά η διατροφή μας πρέπει να δρα επικουρικά!
  • Η μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών δεν είναι απλά περιττή, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, σε περίπτωση υπερβολής. Παν μέτρον άριστον και στα αντιοξειδωτικά λοιπόν!
  • Δεν υπάρχουν μόνο στα superfoods: η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ενώ μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη τους.
  • Βάλτε χρώμα..και στη διατροφή σας: μία πολύχρωμη σαλάτα περιέχει περισσότερα είδη αντιοξειδωτικών από ότι μία μονόχρωμη!Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο χρώμα όπως πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ.
Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!