Κι όμως! Πέρα από όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις που μπορούν να βάλουν «τρικλοποδιά» στη διατροφή μας, η ψυχολογία είναι η βασικότερη. Όταν είμαστε στεναχωρημένοι βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό και όταν είμαστε χαρούμενοι πάμε για φαγητό να το γιορτάσουμε. Μήπως όμως όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στο βάρος μας;

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Καταρχήν, να το αναγνωρίσουμε: είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί τρώμε κάθε στιγμή ποιο συναίσθημα μας ωθεί και ποια συναισθηματική ανάγκη προσπαθούμε να καλύψουμε με το φαγητό.
  • Δεύτερον, να το εκλογικέψουμε: όσο και αν αυτή η συνήθεια είναι εδραιωμένη στην κοινωνία μας, το φαγητό υπάρχει για να καλύπτει την ανάγκη της βιολογικής επιβίωσης και οποιοσδήποτε παραπάνω ρόλος αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Σε αυτό το βήμα βοηθάει να ποσοτικοποιήσουμε την ευχαρίστηση  που παίρνουμε από το φαγητό αλλά και τη διάρκειά της. Μήπως όλα γίνονται για μερικά λεπτά, μέχρι η γεύση να εγκαταλείψει τον ουρανίσκο μας;
  • Τρίτον, να το πολεμήσουμε: πολύ ωραία, ξέρουμε πλέον τι δεν πάει καλά. Ας βρούμε, για αρχή, μία υγιεινή εναλλακτική ως απάντηση σε οποιοδήποτε συναίσθημα μας ωθεί στην κουζίνα. Σίγουρα δεν σκεφτόμαστε ένα μπολ με φράουλες κάθε φορά που είμαστε στεναχωρημένοι, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα λιγότερο επιβαρυντικό για το βάρος μας.
  • Τέταρτον, να το αποσυνδέσουμε: προκειμένου να έχουμε μία σωστή σχέση με το φαγητό, πρέπει να ακολουθούμε μόνο το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Μέχρι όμως η στεναχώρια μας να μη σημαίνει παγωτό, πρέπει να βρούμε μία εναλλακτική δραστηριότητα να μπει στη θέση της. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει, σας δίνει ευχαρίστηση και δεν είναι συμβατό με την κατανάλωση φαγητού όπως μία βόλτα στην παραλία, η ενασχόληση με το κατοικίδιο σας, η επικοινωνία με ένα φίλο που έχετε καιρό να δείτε κλπ.
  • Πέμπτον, να οπλιστούμε με επιμονή αλλά και υπομονή: είναι μάλλον ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα αλλάξουμε τη βάση του τρόπου σκέψης μας από τη μία μέρα στην άλλη, οπότε είναι σκόπιμο να είμαστε προετοιμασμένοι για στιγμές αδυναμίας αλλά και στιγμές πολύ επιτυχημένες.

Η κακή διατροφή και η κακή ψυχολογία είναι ένας φαύλος κύκλος: η κακή ψυχολογία μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει την κακή ψυχολογία, αφού μελέτες δείχνουν πως συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης. Η υγιής σχέση με το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει πολύπλευρα λοιπόν!

Μαρκέλλα Συμεοπούλου

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!