Όταν μας έφεραν οι γονείς μου διακοπές, πριν μετακομίσουμε μόνιμα στην Ελλάδα, ένα πράγμα θυμάμαι πολύ έντονα: τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης. Φροντίζαμε πάντα να επιστρέφουμε με ένα αναμνηστικό το οποίο θα μας θύμιζε τις όμορφες στιγμές μας. Είναι ένα αντικείμενο που αποκτάς για τις αναμνήσεις που δημιούργησες. Μια εγγενή αξία, αλλά και ένα σύμβολο εμπειρίας που τις κρατάει ζωντανές.

DSC_0468 κολαζ1

Κάποτε η Πάτρα ήταν γεμάτη από καταστήματα με σουβενίρ και ειδών λαϊκής τέχνης. Δέκα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Σήμερα έχει μείνει ένα, το κατάστημα της κυρίας Χρυσής Γιαννοπούλου επί της Αγίου Ανδρέου. Το μαγαζί με τα τουριστικά είδη υπάρχει εδώ και 58 χρόνια! Το 1956 συγκεκριμένα βρισκόταν στην οδό Κορίνθου και Παντανάσσης και τη δεκαετία του ’80 μετακόμισε στην Αγίου Ανδρέου όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

DSC_0476 DSC_0480

Τα ηνία του παραδοσιακού μαγαζιού με τα υπέροχα συλλεκτικά σουβενίρ, έχουν πάρει τα παιδιά της, ωστόσο η κυρία Χρυσή συνεχίζει να έρχεται στο κατάστημα τις πρωινές ώρες για να εξυπηρετεί τους πιστούς της πελάτες.

Εκτός από τα αναμνηστικά, τα είδη λαϊκής τέχνης και τα τουριστικά προϊόντα, το κατάστημα της Χρυσής Γιαννoπούλου είναι γνωστό για τις υπέροχες παραδοσιακές ενδυμασίες τις οποίες νοικιάζει.

Φωτογραφίζοντάς το, εντυπωσιαστήκαμε από τις αμέτρητες επιλογές που διαθέτει, όπως χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης, αγαλματίδια, αμφορείς, ασημένια κοσμήματα, μπρούτζινα και ορυχάλκινα αντικείμενα.

2

Σε μία δύσκολη εποχή που διανύουμε, το μοναδικό πλέον κατάστημα λαϊκής τέχνης στην πόλη μας, προσφέρει ακόμα τις υπηρεσίες του στον τουρισμό με αγάπη, παρ’όλο που ο τουρισμός στην Πάτρα δεν είναι όπως τις παλιές καλές εποχές, όταν ο τουρίστας που την επισκεπτόταν με τα καράβια της γραμμής, ήταν ο μέσος οικογενειάρχης.

DSC_0453

Το κατάστημα της Χρυσής Γιαννοπούλου βρίσκεται στην Αγίου Ανδρέου 55, στην Πάτρα και είναι ανοιχτά κάθε μέρα, όλη μέρα!