Η βαρύτητα του καλοκαιριού με κρατάει στη γη των ονείρων. Πατώνω δεν πατώνω σκοτίσθηκα, έχω τον πόθο να με γλιτώνει. Τα κορίτσια ισορροπούν, με άνεση, πάνω στη δύναμη της φύσης τους και το κορίτσι που μ’ αρέσει με κοιτάει με όλη την γαλάζια φύση της δύναμής της. Είναι, όμως, αλήθεια όλη αυτή η τέλεια εικόνα του καλοκαιριού και γενικότερα κάθε τέλεια εικόνα; Προκειμένου ν’ ανακαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει ας αναζητήσουμε βοήθεια, ενδεικτικά, απ’ τον Σάκη Ρουβά.

Ο Σάκης Ρουβάς είναι ο μοναδικός άνθρωπος σε αυτή την χώρα που θα ήθελα να γίνουμε φίλοι και να κάνουμε παρέα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον. Θα ήθελα να τον γνωρίσω καλά, να τον ζήσω και να τον καταλάβω και εξηγούμαι αμέσως πριν παρεξηγηθώ. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση που δεν τον έχω δει ποτέ νευριασμένο, ενοχλημένο με κάτι ή απογοητευμένο. Δεν θυμάμαι ποτέ να είναι θυμωμένος, προσβεβλημένος ή προβληματισμένος. Ποτέ κουρασμένος, ξενυχτισμένος με μαύρους κύκλους ή τόσο καψούρης που να ζηλεύει και να διεκδικεί μια γυναίκα μέχρι θανάτου. Δεν τον έχουμε δει ποτέ να χάνει ή να παίρνει κιλά, να παραμελεί την εικόνα του ή να την τσαλακώνει έστω και επιτηδευμένα.

Ο πολυπράγμων τραγουδιστής – δεν βιάζομαι να πω καλλιτέχνης – δεν αγχώνεται ποτέ, δεν βιάζεται και δεν ανησυχεί. Δεν μιλάει για κανένα συγκεκριμένο θέμα εκτός από τον εαυτό του και τις φιλανθρωπίες του δηλαδή δεν μιλάει ουσιαστικά για κανένα θέμα. Μονίμως μ’ ένα λαμπερό χαμόγελο σα να κυλούν όλα περίφημα. Το καλύτερο παιδί, το ευγενικό, με τους ωραίους τρόπους, το ιδανικό για να φέρει μια κοπέλα σπίτι στους γονείς της και να γνωρίσει στις φίλες της. Είναι πάντα μυστήριος και συνέχεια ερωτοχτυπημένος. Λαμπερός άνδρας, σύζυγος, πατέρας χωρίς κανένα ψεγάδι. Μια τέλεια λαμπερή αδιατάρακτη γραμμή, μια τέλεια αφίσα για τοίχους δωματίων, ένα λαμπρό προϊόν. Κι όμως, αρνούμαι να πιστέψω κατηγορηματικά ότι είναι απλά ένας καλογυμνασμένος – από μηχανής – θεός που έρχεται να σώσει τον καθένα μας από τα μικροαστικά του απωθημένα και να του δώσει άλλοθι στις μικρόψυχες αδυναμίες του.

Θέλω να πιστεύω ότι έχει χιούμορ, ότι κάνει υπέροχες συζητήσεις, ότι έχει πολιτική σκέψη και πολλά πολλά ελαττώματα. Ότι προστατεύει τον εαυτό του από το προϊόν και όχι το αντίθετο. Ότι έχει απομυθοποιήσει προ πολλού την φήμη και τα χρήματα και απλά ελέγχει απόλυτα την εικόνα του γνωρίζοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να μην τον κατασπαράξει το ίδιο του το κοινό. Θέλω να πιστεύω ότι έχει πιάσει πάτο αρκετές φορές στην ζωή του και πως έχει γίνει τύφλα και έχει κλάψει για τον έρωτα κάποιας κοπέλας κάτω απ’ το σπίτι της. Φυσιολογικός άνθρωπος με λίγα λόγια. Φυσιολογικός, όχι τέλειος.

Είναι πια καιρός ν’ αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε την όρασή μας περισσότερο απ’ τις εικόνες. Ν’ ανταποκρινόμαστε στο ανθρώπινο, με το βλέμμα στραμμένο στην ψυχή των άστρων και όχι στην απόλυτη και άφταστη ομορφιά τους. Κορίτσια και αγόρια, εσείς που τσαλακώνετε την ζωή σας προκειμένου να τυλίξετε με κάτι ζεστό την καρδιά σας, να θυμάστε πως ο χρυσός λάμπει και στις πέντε αισθήσεις μας.

Christos Koukis

About Christos Koukis

Ήθελε τόσο να μεγαλώσει και τα κατάφερε στην Αθήνα. Ήθελε τόσο να σπουδάσει σε ένα πιο βαρετό ίδρυμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μα στάθηκε άτυχος. Ήθελε τόσο να ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μέρη που κάπου ανάμεσα ξέχασε το μυαλό του. Η κακιά η ώρα τον έκανε ποιητή και του μπέρδεψε μια μελωδία στην γλώσσα. Λατρεύει την σοκολάτα και κάθε παράγωγο της φαντασίας. Δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του όταν είναι μπροστά ο ίδιος. Πάντα θυμάται πως δεν είναι όσα λένε οι άλλοι πως είναι.