Μπορεί ο καιρός να μην επιτρέπει ακόμα απογευματινούς καφέδες σε ανθισμένους κήπους, όμως κανείς δε μας απαγορεύει να φέρουμε την άνοιξη εντός, με όμορφα, ανθεκτικά φυτά εσωτερικών χώρων, τα οποία όχι μόνο δημιουργούν θετική αύρα στο σπίτι ή το γραφείο, αλλά και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Το top-3 των εσωτερικών φυτών:

Ζάμια:

Η Ζάμια είναι το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου και από τα πιο ανθεκτικά, το οποίο απαιτεί ελάχιστη περιποίηση, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλαπλούς χώρους. Είναι παχύφυλλο, πολυκλαδισμένο φυτό, με γυαλιστερό φύλλωμα, το οποίο δείχνει πολύ πιο όμορφο όταν καθαρίζεται, μία φορά την εβδομάδα, με νωπό πανάκι. Εξίσου συχνό πρέπει να είναι και το πότισμα της συγκεκριμένη γλάστρας -το πολύ μία φορά την εβδομάδα.

Η Ζάμια δείχνει όμορφη όταν τοποθετείται σε ψιλόλιγνες γλάστρες, ενώ ταιριάζει είτε στο σαλόνι είτε στο γραφείο. Αντέχει σε πολλά συνθήκες, δηλαδή ακόμα και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους, ενώ δεν είναι επιρρεπής σε ασθένειες. Το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί είναι να σαπίσει από το πολύ νερό.

Το μοναδικό του μειονέκτημα, καθώς είναι φυτό πολύ αργής ανάπτυξης, είναι η σχετικά τσιμπημένη τιμή του, περί τα 20 ευρώ για μία γλάστρα ενός μέτρου.

ζαμια

Σπαθίφυλλο:

Το Σπαθίφυλλο χαρακτηρίζεται από μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα και από τα λευκά λουλούδια που ανθίζει. Είναι και αυτό πολύ ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει ακόμα κι αν δεν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο. Το φυτό αυτό μεγαλώνει περισσότερο σε πλάτος, παρά σε ύψος, εμφανίζοντας καινούργια φύλλα τόσο ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα όσο και γύρω από αυτό, κατευθείαν από το χώμα. Και μάλιστα με πότισμα όχι συχνότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τοποθετήστε το στο γραφείο ή στο σαλόνι, αρκεί η θερμοκρασία να είναι σχετικά ζεστή (περί τους 21 με 24 βαθμούς), τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Δεν του «αρέσουν» οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας. Γι’ αυτό τα φυτά αυτά επιβιώνουν καλύτερα σε εμπορικά κέντρα και επαγγελματικούς χώρους.

Η τιμή μιας επιτραπέζιας γλάστρας σπαθίφυλλου είναι περί τα 7 ευρώ.

IMG_0134

Ορχιδέα, η Φαλαινόψις:

Από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου, χαρακτηρίζεται από πεπλατυσμένα λουλούδια, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα οποία δίνουν χαρούμενο τόνο στο σπίτι, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο.

Η ορχιδέα αυτή «είναι ευτυχισμένη» όταν βρίσκεται σε περιβάλλον χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας (ιδανικά περί τους 18 βαθμούς), ενώ δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη σε ρεύματα αέρα. Στην φύση, μάλιστα, το φυτό αυτό είναι προσκολλημένο σε κορμούς τεράστιων δέντρων, οπότε προστατεύεται από ήλιο και αέρα. Στο σπίτι, όμως, το ιδανικό της σημείο είναι κοντά σε παράθυρο, π.χ. στον πάγκο της κουζίνας ή δίπλα στην τζαμαρία του σαλονιού.

Χρειάζεται και αυτή λίγο νερό για να «τραφεί», το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Το ιδανικό, μάλιστα, είναι να αφήνετε το γλαστράκι της ορχιδέας αυτής να μουλιάζει σε ένα μπολ με νερό για 3-5 λεπτά και μετά να το στραγγίζετε και να το επιστρέφετε στην θέση του.

Αν διανύει περίοδο ανθοφορίας δεν πρέπει να ψεκάζεται στα άνθη της. Ίσως χρειαστεί λίπασμα κατά την περίοδο ανθοφορίας ή ανάπτυξης. Ζητήστε από το φυτώριο ειδικό, υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.
Η ενδεικτική τιμή της Ορχιδέας Φαλαινόψις σε επιτραπέζιο γλαστράκι είναι 25 με 30 ευρώ.

white-orchid-03857

Άλλα φυτά εσωτερικού χώρου:

Για μεγαλύτερη ποικιλία φυτών στον εσωτερικό χώρο σας, μπορείτε ακόμα να αναζητήσετε φυτά όπως οι Φτέρες, οι οποίες δείχνουν πολύ εντυπωσιακές αν τοποθετηθούν σε μεγάλες γλάστρες, σε διάφορες γωνίες του σπιτιού. Οι Γιούκες είναι, επίσης, από τα πολύ συνηθισμένα ανθεκτικά φυτά, τα οποία ζουν για πολλά χρόνια, με ελάχιστο νερό, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Τέλος, πολύ φυλλώδη και ζωηρά δείχνουν και κάποια Μπέντζαμιν που επιβιώνουν κάλλιστα, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού, τα οποία μάλιστα είναι αρκετά οικονομικά και μεγαλώνουν τάχιστα.

Adamantia Nifora

About Adamantia Nifora

Η Αδαμαντία είναι γεωπόνος. Σπούδασε Ανθοκομία - Αρχιτεκτονική τοπίου στην Άρτα. Η αγάπη της για τη φύση την έκανε, να διευρύνει περισσότερο τις σπουδές της μέσω του τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο κάνει το μεταπτυχιακό της. Επίσης, γράφει στη στήλη «go green» που φιλοξενείται από το «thebest.gr» για κήπους, λουλούδια και δίνει συμβουλές σε ό,τι αφορά το πράσινο.