Στους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής μας, με τις πολλαπλές καθημερινές ανησυχίες, η σκέψη μας είναι μονίμως κατειλημμένη από πάσης φύσεως ζητήματα: είτε θετικά είτε λιγότερο, ζητήματα του παρόντος ή του μέλλοντος απασχολούν το νου μας συνεχώς. Υπάρχει στιγμή που αυτό σταματάει; Αφιερώνουμε στον εαυτό μας το χρόνο που χρειάζεται;

Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και βασική ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Της δίνουμε την απαραίτητη προσοχή;

Η σχέση καλής διατροφής και υγείας είναι καθ’ όλα τεκμηριωμένη και αποτελεί σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Μέσα στην καθημερινή πίεση και το άγχος ωστόσο, η τροφή γίνεται συχνά μέσο εκτόνωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η αύξηση της διαθεσιμότητας εύγευστων σνακ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Με άλλα λόγια, η τροφή καλείται να παίξει το ρόλο του αγχολυτικού στη ζωή μας: ένα ρόλο που δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά καθώς διαφέρει κατά πολύ από το βασικό της ρόλο. Προσφέρει λοιπόν μία μικρή επίπλαστη και επιφανειακή ανακούφιση, χωρίς φυσικά να λύνει την αιτία του άγχους. Μπαίνουμε έτσι σε ένα κύκλο, του οποίου οι συνέπειες αργά ή γρήγορα θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Ένα κύκλο που μόνοι μας δημιουργήσαμε, δίνοντας στη διατροφή μία άλλη διάσταση και που αργότερα θα είναι δύσκολο να τιθασεύσουμε.

Η διατροφή οφείλει να έχει το ρόλο που της ταιριάζει: ως καθημερινός μας σύμμαχος, μας δίνει τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ημέρα μας, για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Η ορθολογική αντιμετώπισή της είναι το κλειδί προς την ισορροπημένη διατροφή.

Συμεοπούλου Μαρκέλλα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!