Η γενική πρόβα του «Φιλοκτήτη», μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της εταιρείας καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων Artvities, ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30 την περασμένη Κυριακή το βράδυ και τελείωσε ξημερώματα Δευτέρας. Κάπου στο ενδιάμεσο και μέσα στον πυρετό των προετοιμασιών, ξεκλέψαμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο των συντελεστών και συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που στην παράσταση ερμηνεύει τον Οδυσσέα, έχοντας δίπλα του τον Αιμίλιο Χειλάκη στο ρόλο του Νεοπτόλεμου και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που ενσαρκώνει τον Φιλοκτήτη.

Filoktitis-19

Μιλήσαμε για το σπουδαίο αυτό έργο του Σοφοκλή, το οποίο δεν ανεβαίνει συχνά, την Πάτρα και την κρίση που έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Καθαρή, συγκροτημένη σκέψη και ιδιαίτερα οξυδερκής είναι χαρακτηριστικά που ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης-Beausillage interview from wedcolors on Vimeo.

Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της τη Δευτέρα 30 Ιουνίου από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Αχαϊκής πρωτεύουσας και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1500 θεατές -μαζί τους και εγώ- εντυπωσιάστηκαν από το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τη χαρακτήρισε.

Filoktitis-34

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ σε μια σκηνή λιτή το έργο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Οι ερμηνείες σε καθηλώνουν. Τόσο απλά. Τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί βγάζουν ταλέντο και εμπειρία σε ρόλους που είναι εύκολο να παρασύρουν στην υπερβολή. Η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Φιλίππογλου σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αφού εμφανίζει τον Οδυσσέα (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) και τον Νεοπτόλεμο (Αιμίλιος Χειλάκης) να ισορροπούν πάνω σε μία ξύλινη τάβλα. Δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς η στιγμή που ο εξαιρετικός Μιχαήλ Μαρμαρινός ως Φιλοκτήτης μπαίνει στη σκηνή σέρνοντας το σώμα του στο δάπεδο, γοητεύει. Η τελευταία πράξη του έργου με τα λευκά χαρτιά που αιωρούνταν και τους ηθοποιούς του Χορού (επίσης εξαιρετικός) να διαβάζουν την τελική έκβαση της ιστορίας, ήταν από τις ωραιότερες της παράστασης.

Τελειώνοντας, αναρωτιέμαι τι είναι πιο κολακευτικό για τους ηθοποιούς, να ακούνε από έναν έμπειρο κριτικό θετικά σχόλια ή από κάποιον θεατή, ότι απλά τον μύησαν;

Filoktitis-23

 Βίντεο & Μοντάζ: Βασίλειος Σιούτος – Wedcolors Cinematography

Photography: Πέτρος Πυλαρινός

Συνέντευξη: Πέπη Ρουμελιώτη

«Φιλοκτήτης», τραγωδία του Σοφοκλή

Διανομή:

Φιλοκτήτης: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Νεοπτόλεμος: Αιμίλιος Χειλάκης

Οδυσσέας, έμπορος: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός:

Γιάννης Γιαννούλης

Τάσος Δημητρόπουλος

Κώστας Κορωναίος

Δημήτρης Κουρούμπαλης

Γιώργος Παπανδρέου

Κρις Ραντάνοφ

Γιώργος Ρουστέμης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν)

Μουσική: lost bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής

Info:

Πάτρα, Τετάρτη 2 Ιουλίου
Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 4 Ιουλίου
Επίδαυρος, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου