Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα τεστ δυσανεξίας. Αυτό το τρόφιμο με παχαίνει, εκείνο με παχαίνει, τα συγκεκριμένα τεστ υπόσχονται πως εντοπίζουν τις τροφές οι οποίες «μπλοκάρουν» το μεταβολισμό και οι οποίες εάν αφαιρεθούν από το καθημερινό διαιτολόγιο θα οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Ας δούμε όμως πώς λειτουργούν.

Τι είναι η δυσανεξία;

Ως δυσανεξία ορίζεται η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου συστατικού της τροφής. Αυτή η διαταραχή οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού από κάποιους οργανισμούς. Οι μόνες δυσανεξίες που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη (γνωστή και ως κοιλιοκάκη) και χαρακτηρίζονται από έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα (πόνο στην κοιλιακή χώρα, έντονο φούσκωμα κλπ).

Μπορεί η δυσανεξία να ευθύνεται για την πρόσληψη βάρους;

Δυστυχώς όχι -αν και πολύ θα μας βόλευε- η τροφική δυσανεξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποδείξει πως η τροφική δυσανεξία επιφέρει αύξηση βάρους στον άνθρωπο που την εμφανίζει. Με άλλα λόγια, η χρήση των τεστ δυσανεξίας για τη διαχείριση του βάρους είναι αβάσιμη. Μάλιστα, η χρήση του τεστ δυσανεξίας γι’ αυτό το σκοπό έχει απαγορευτεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου (ΚΕΣΥ) με σχετική απόφαση στις 06/03/2012 προκειμένου να διαφυλαχτούν οι καταναλωτές.

Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να χάνουν βάρος με τα τεστ δυσανεξίας;

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του τεστ δυσανεξίας, πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας ορισμένα τρόφιμα τα οποία υποτίθεται ότι «μπλοκάρουν» τον μεταβολισμό μας. Αφαιρώντας, όμως, αρκετά τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο, καταφέρνουμε ουσιαστικά να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε (ενεργειακό έλλειμμα) και κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε απώλεια βάρους. Αυτό ακριβώς που θα έκανε και ένα πρόγραμμα διατροφής δηλαδή. Χωρίς όμως να το σκεφτούμε παραπάνω, θεωρούμε εσφαλμένα πως τα χ τρόφιμα έφταιγαν για την αύξηση του βάρους μας -ακόμα και όταν μερικά από αυτά έχουν ελάχιστες θερμίδες (όπως τα λαχανικά ή το λεμόνι)- και έτσι ενισχύουμε το φαύλο κύκλο των τεστ δυσανεξίας. Για την ακρίβεια, οι μόνες τεκμηριωμένες  δυσανεξίες (της λακτόζης και της γλουτένης) μόνο σε αύξηση του βάρους δεν μπορούν να οδηγήσουν.

Δυστυχώς η αναζήτηση της μαγικής λύσης για τη μείωση του βάρους μας φαντάζει πιο ελκυστική και πιο εύκολη μέθοδος -και λίγο απενοχοποιητική επίσης- σε σχέση με την απλή σύσταση του να τρώμε κάτι λιγότερο και να κινούμαστε λίγο παραπάνω. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε λοιπόν αν την απάντηση για το βάρος σας έχει ένα τέτοιο τεστ, συμβουλευτείτε ένα ειδικό και εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Θα ρωτούσατε ποτέ μία μαργαρίτα για θέματα υγείας;

Συμεοπούλου Μαρκέλλα

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!