«Μη βιάζεστε να μεγαλώσετε. Θα αναπολείτε τα μαθητικά τα χρόνια». Πόσοι δεν το έχετε ακούσει από τους καθηγητές και τους γονείς σας; Και όταν μας το έλεγαν, θυμάμαι πολύ έντονα το μορφασμό αποδοκιμασίας που είχαμε στα πρόσωπά μας και σκεφτόμασταν πόσο λάθος έκαναν. Πόσο δίκιο είχαν όμως…

Από την άλλη κάθε ηλικία έχει το δικό της ρυθμό και δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να κατανοήσουμε το βάθος αυτών των λέξεων. Ως παιδιά λειτουργούσαμε αυθόρμητα, ήμασταν γεμάτα ενέργεια και ζωντάνια και είχαμε όλη τη ζωή μπροστά μας να κατακτήσουμε τον κόσμο. Τίποτα δεν μπορούσε να μπει εμπόδιο στο δρόμο μας, τίποτα δεν μας τρόμαζε και θέλαμε να τα κάνουμε όλα γρήγορα! Και αν μη τι άλλο είχαμε όλο το χρόνο μπροστά μας να ονειρευόμαστε.

Πού να ξέραμε πόσο δύσκολα θα ήταν όλα μεγαλώνοντας; Πού να ξέραμε ότι τα παιδικά χρόνια θα ήταν ανεκτίμητα; Όλοι θα θέλαμε λίγο πολύ να γυρίζαμε το χρόνο πίσω, έστω για μια στιγμή, και να παίρναμε τις μυρωδιές των σχολικών βιβλίων, να ακούγαμε το χαρακτηριστικό κουδούνι του διαλείμματος, να γέμιζαν τα προαύλια των σχολείων χαρούμενες φωνές παιδιών. Οι καθηγητές να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να εξετάζουν τις κινήσεις μας και μετά ξανά μέσα στην τάξη. Καθόμασταν στα θρανία που καμιά φορά χαράζαμε πάνω στις πράσινες επιφάνειες όμορφους στίχους, ψιθυρίζαμε στο διπλανό μας και κρυβόμασταν από τον καθηγητή για να μη μας ανεβάσει στον πίνακα!

Το μόνο αξεσουάρ που χρειαζόμασταν ήταν οι σχολικές τσάντες, και οι αθλητικές φόρμες. Ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε μόδες.

Όταν περνάω τις πρωινές ώρες από σχολείο, επιβραδύνω για να πάρω μαζί μου λίγο από αυτές τις μυρωδιές. Κοιτάζω τα παιδιά και θέλω να τους φωνάξω «μην βιάζεστε! Τα μαθητικά τα χρόνια είναι τα καλύτερα!»

Αφιερωμένο στους μαθητές! Τα λέει ακόμα καλύτερα η Άννα Βίσση στο παρακάτω τραγούδι!

 (H φωτό είναι από της φίλης μου Τζοάν από τα παιδικά μας χρόνια)

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…