Το ελληνικό φως είτε μέσω του ήλιου είτε μέσω του φεγγαριού δυναμώνει το σώμα και το πνεύμα με την ίδια ισχύ. Μας δίνει την απαραίτητη ευκαιρία μα και διάθεση να διαβάσουμε βιβλία που θα μας δείξουν έναν διαφορετικό δρόμο και θα μας σπρώξουν προς τα εκεί αν χρειαστεί κι αν τους το ζητήσουμε φυσικά. Διότι εμείς περιμένουμε από τα βιβλία ότι και από τον εαυτό μας. Ένα βηματάκι πιο ψηλά να πάμε.

Τέτοια εποχή τί πιο όμορφο από το “Καλοκαίρι” του Αlbert Camus. Ένα βιβλίο-αφιέρωμα στην δύναμη του ήλιου, στην ευτυχία και πώς αυτή διαμορφώνει την καθημερινή μας ανταπόκριση στην ζωή. Το πεπρωμένο μας παραμερίζεται από τον παράλογο άνθρωπο, ο οποίος ψάχνει το νόημα του κόσμου στον ίδιο του τον εαυτό. Ο συγγραφέας ομολογεί με περηφάνια, μέσα από τις τρομερές ιστορίες του, πως βρήκε μέσα του ένα αήττητο καλοκαίρι. Θέλετε να το βρείτε και εσείς υποθέτω…

Desktop6

Αυτή η μεταφυσική του φωτός μα και του έρωτα χαρακτηρίζει και τα ποιήματα του σπουδαίου Πάμπλο Νερούδα. Μια ελεγεία στο κορμί, στην μάχη με την φύση και την φύση μας, με τα χείλη και τις αισθήσεις. Με υπέροχες εικόνες αποτυπώνεται το απλό και ουσιώδες. Ο ποιητής μένει σε ένα μικρό νησί στον ωκεανό και ατενίζει λέξη-λέξη τις λεπτομέρειες του σύμπαντος. Ένα ποίημα την ημέρα, τον φόβο κάνει πέρα κι αν φοβάστε πολύ,αυξήστε την δοσολογία.

Desktop7

Αν δεν είστε ούτε των μικρών ιστοριών ούτε των ποιημάτων αλλά του μυθιστορήματος, σας έχω δυο δυνατές λύσεις. Μια κλασσική και μια ολόφρεσκη απάντηση στην όποια ανία σας επισκεφτεί καλοκαιριάτικα. Φυσικά η all time classic δεν είναι άλλη από το “Γέρος και η θάλασσα” του Χέμινγουεϊ. Μια αριστουργηματική υπενθύμιση για τις μάχες που δίνει και οφείλει να δίνει ο άνθρωπος. Η πάλη ενός ψαρά με έναν ξιφία γίνεται η μέγιστη αλληγορία για την αξιοπρέπεια που απαιτείται να δείχνουμε είτε χάνουμε και καταστρεφόμαστε είτε όχι. Ένα βιβλίο που διαβάζεται στην κυριολέξια απνευστί και καταστρέφει μονομιάς ότι πάει να μας εξουσιάσει και να μας νικήσει. Διαβάστε το νύχτα κατά προτίμηση πριν ριχτείτε στην μάχη των ονείρων…

Desktop11

Η καινούρια γραφή που ενθουσιάζει με την ιστορική της ωριμότητα ειναι το νέο βιβλίο του Χωμενίδη “Νίκη”. Μια αφήγηση για την μητέρα του με χειρουργική ακρίβεια για τα γεγονότα, την Αριστερά του περασμένου αιώνα, την μεταπολεμική Ελλάδα, τον ρόλο της οικογένειας στην διαμόρφωση των παιδιών και στην μετέπειτα ψυχοσύνθεσής τους μέσα στην κοινωνία. Μην φοβηθείτε που είναι ελληνικό μυθιστόρημα, ίσα ίσα. Ταιριάζει με τους καιρούς που ζούμε με έναν λοξό μα γοητευτικό τρόπο.

Desktop9

Αν, όμως, θέλετε κάτι πιο ελαφρύ μα όχι ανάλαφρο, σας προτείνω ανεπιφύλακτα αστυνομικά βιβλία του Andrea Camilleri. Ο βασικός του ήρωας, επιθεωρητής Μονταλμπάνο, ένας άνθρωπος έντιμος, μοναχικός, αφοσιωμένος στην δουλειά του σε μια μικρή φανταστική πόλη της Σικελίας λύνει τα εγκλήματα μα δεν μένει μονάχα εκεί. Αρρενωπός και βίαιος όπου χρειαστεί μα και διαβασμένος – δηλαδή με αισθητική –  περιγράφει με γλαφυρότητα τα πάθη των ανθρώπων, τα κίνητρά τους, τους προσεγγίζει με ευγένεια και ευαισθησία και σχολιάζει με λεπτότητα τα πολιτικά γεγονότα. Ιστορίες στιβαρές, λογοτεχνικές και καλοκαιρινής αύρας και απόλαυσης.

Desktop10Κορίτσια και αγόρια, να διαβάζετε και να σκέφτεστε ώστε να μιλάτε πάντα σα νέοι…

Christos Koukis

About Christos Koukis

Ήθελε τόσο να μεγαλώσει και τα κατάφερε στην Αθήνα. Ήθελε τόσο να σπουδάσει σε ένα πιο βαρετό ίδρυμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μα στάθηκε άτυχος. Ήθελε τόσο να ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μέρη που κάπου ανάμεσα ξέχασε το μυαλό του. Η κακιά η ώρα τον έκανε ποιητή και του μπέρδεψε μια μελωδία στην γλώσσα. Λατρεύει την σοκολάτα και κάθε παράγωγο της φαντασίας. Δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του όταν είναι μπροστά ο ίδιος. Πάντα θυμάται πως δεν είναι όσα λένε οι άλλοι πως είναι.