Ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από αυτόν που περιγράφουν:  συμπληρώνουν τη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά τα οποία της υπολείπονται. Από βιταμίνες μέχρι περίεργα βότανα ή συστατικά, υπόσχονται να μας δώσουν όσα η διατροφή μας δεν μπορεί (;) και ίσως κάτι παραπάνω. Τα συναντάμε στα ράφια των φαρμακείων που ολοένα πληθαίνουν και μαζί τους αυξάνεται και το ενδιαφέρον του κόσμου – ή μάλλον το αντίθετο. Επειδή όμως στη διατροφή το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, σας θέτουμε μερικούς προβληματισμούς που θα πρέπει να σας απασχολήσουν, πριν αποφασίσετε να καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής:

– Για ποιο λόγο πρέπει να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα; Είναι η διατροφή σας πλήρης σε θρεπτικά συστατικά; Με άλλα λόγια, αποκλείετε κάποια τρόφιμα ή ολόκληρη ομάδα τροφίμων από αυτή; Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα; Και αν όχι, μήπως θα ήταν πιο ουσιαστική επένδυση να τη βελτιώσετε ποιοτικά ώστε να μη χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα;

– Αν αποφασίσετε λοιπόν πως η διατροφή σας όντως «χωλαίνει» σε μερικά σημεία, ο πιο αντικειμενικός τρόπος να το επαληθεύσετε οι εργαστηριακές εξετάσεις.  Μειωμένες τιμές εργαστηριακών δεικτών μπορούν όντως να σημαίνουν την αναγκαιότητα χορήγησης συμπληρώματος, προκειμένου να διορθωθούν. Αν και σε μερικές περιπτώσεις οι δείκτες είναι πολύ εξειδικευμένοι και κατ’ επέκταση ακριβοί, είναι η μόνη αξιόπιστη μέθοδος για να μιλήσουμε για έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου. Σίγουρα ο μικροβιολόγος σας μπορεί να σας συμβουλέψει για την καταλληλότητα της κάθε εξέτασης.

– Ακόμα είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα και την εταιρεία που το διαθέτει καθώς και να αποφύγετε τις αγορές μέσω διαδικτύου από εταιρίες που δε γνωρίζετε. Αν δεν σας το έχει συστήσει ειδικός υγείας, θα ήταν σκόπιμο να πάρετε τη γνώμη του.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία τα συμπληρώματα διατροφής;

Σε πολλές κλινικές περιπτώσεις, ωστόσο, το συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να κριθεί απαραίτητο. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση ο εκάστοτε επαγγελματίας υγείας που λαμβάνει την απόφαση, μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Από απλές περιπτώσεις αναιμίας, μέχρι οστεοπόρωση ή ακόμα και λήψη φαρμακευτικής αγωγής που αλληλεπιδρά με την απορρόφηση κάποιου θρεπτικού συστατικού, το συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Ουσιαστικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να κατανοείτε για ποιο λόγο σας χρειάζεστε ή όχι ένα συμπλήρωμα διατροφής, να το ψάχνετε λίγο παραπάνω και να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν αποφασίσετε. Να θυμάστε όμως πως η καλή διατροφή δεν αντικαθίσταται από κανένα συμπλήρωμα!

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!