Βολτάροντας στα όμορφα και γραφικά σοκάκια της Σκύρου, δεν θα μπορούσα να μην προσέξω την παράδοση στα κεραμικά, τη ξυλογλυπτική καθώς και τα υφαντά αντικείμενα που προσφέρει το νησί. Με συνεπήρε η απλότητα αυτού του νησιού και παρατηρώντας το, ανακάλυπτα ομορφιά σε κάθε γωνιά του.

Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσα επιστρέψω από τις διακοπές μου από τη Σκύρο χωρίς να γνωρίσω αξιόλογους και ταλαντούχους ανθρώπους που ζουν στο νησί και που προσφέρουν με την υπέροχη τέχνη τους για να θαυμάζουν οι επισκέπτες του. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι η Ιωάννα Ασημενού που με εντυπωσίασε με τα κεραμικά έργα τέχνης, τους πίνακές της αλλά και το ιδιαίτερο ταλέντο που έχει στη φωτογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ξενάγησε στην οικία που ονομάζει «Σκυριανό Σπίτι» το οποίο ανήκε στον παππού και τη γιαγιάς της και μέσα από αυτό εκθέτει παραδοσιακά συλλεκτικά αντικείμενα και κειμήλια που ανήκουν στην οικογένεια Ασημενού.

Μιλήσαμε και αναπτύξαμε μια ευχάριστη συζήτηση γύρω από τη τέχνη της και σας την παρουσιάζουμε αποκλειστικά στο Beau Sillage.

personal art

Τα Κεραμικά της Ιωάννας

Ας ξεκινήσω γνωρίζοντάς σας την ταλαντούχα καλλιτέχνης. Η Ιωάννα Ασημενού είχε από μικρή μια ιδιαίτερη αγάπη και κλίση στα καλλιτεχνικά. Έτσι, όπως άρμοζε, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Γιάννη Ψυχοπαίδη και αφού αποφοίτησε, αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής της, τη Σκύρο όπου διατηρεί το εργαστήριο με τα πανέμορφα κεραμικά της.

New folder17

Σαν πιο νέα στο χώρο αυτόν, διατηρεί και συνεχίζει την παράδοση με δικές της δημιουργίες σε κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής αλλά και άλλα καλλιτεχνήματα.

Ειδικά τα κεραμικά, είναι βασισμένα σε σχέδια παλαιών πιάτων και κανατιών που είχε η γιαγιά της μέσα στο σκυριανό σπίτι της και τα οποία έφτασαν ακέραια στα χέρια της μέχρι σήμερα.

New folder (2)5

Την καλλιτεχνική δουλειά την κάνει τον χειμώνα, όταν τα πράγματα είναι πιο ήσυχα στο νησί. Τότε, έχει όλο το χρόνο να τα κατασκευάσει και να τα έχει έτοιμα για το καλοκαίρι όπου η κίνηση είναι μεγάλη.

New folder (3)1

Το Σκυριανό Σπίτι

Το Σκυριανό Σπίτι που επισκέφτηκα και φωτογράφησα, ανήκει στην οικογένεια της Ιωάννας Ασημενού και ήταν το σπίτι όπου ζούσαν ο παππούς και η γιαγιά της, Γιώργος και Άννα Ασημενού.

Σήμερα το έχει ανοίξει στο κοινό, για να μπορούν όλοι να βλέπουν πώς είναι το εσωτερικό ενός σκυριανού σπιτιού. Χωρίζεται στον πάνω χώρο, τον «Σφα», εκεί όπου κοιμόταν η οικογένεια. Από κάτω, είναι ο χώρος που λεγόταν «αποκρέβαττες» και ουσιαστικά ήταν το κελάρι όπου διατηρούσαν τα τρόφιμα της χρονιάς: λάδι, σύκα, κρασί κ.ά. Η κουζίνα με τη σημερινή έννοια, δεν υπήρχε εκείνα τα χρόνια. Μαγείρευαν στα «φαβατοτσούκαλα» στο τζάκι και εκεί δέχονταν τις επισκέψεις τους.

New folder19

Ο ξύλινος «μπουλμές» του σφα, δηλαδή η ορίζονται ξυλόγλυπτη εξωτερική πρόσοψη του σφα, ήταν έργο του παππού της Ιωάννας. Το σαλόνια έχει τα παραδοσιακά σκυριανά έπιπλα (σκαμνάκια και τραπεζάκι) με ξυλογλυπτική του παππού ο οποίος υπήρξε εξαίρετος ξυλογλύπτης αφού κατείχε την τέχνη πολύ καλά, και τον πολύ πλούσιο διάκοσμο στον τοίχο με παλαιά κεραμικά πιάτα, βάζα και κανάτια, τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 1560 έως το 1700, και τα οποία είχαν μπει στη Σκύρο εκείνες τις επχές με την πειρατεία, σαν αντάλλαγμα των πειρατών για τα τρόφιμα που έπαιρναν από τους σκυριανούς για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη μεσόγειο.

Η Σκυριανή γυναίκα δεν τα χρησιμοποιούσε ποτέ. Τα στόλιζε στον τοίχο και έτσι ουσιαστικά αυτά ήταν που διαμόρφωσαν την σκυριανή παράδοση στα κεραμικά, μέχρι σήμερα. Όσο πιο πολλά στολισμένα είχε μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερος και ο πλούτος της.

New folder (2)6

Σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες στο νησί που διατηρούν αυτή την παράδοση.

Τα κεραμικά της Ιωάννας Ασημενού θα τα βρείτε στο κέντρο της Xώρας της Σκύρου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ioannasceramics.gr, αλλά και στο Facebook

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…