Η κρίση δεν θέλει να τραβάς το μαλλί αλλά να το πλέκεις καλύτερα… έτσι λένε οι έρευνες. Το καλύτερο αντίδοτο της κρίσης – οικονομικής ή ψυχολογικής – είναι να πάρεις το νήμα και να αρχίσεις το «ρίξιμο πόντων»! Και το αποτέλεσμα του πλεκτού που δημιούργησες θα σε συντροφεύει μια ζωή. Γιατί το πλέξιμο είναι διαχρονική τέχνη. Πώς θα το μάθεις όμως; Την λύση έρχεται να μας τη δώσει με απίστευτα θετική διάθεση η Αφροδίτη και ο Αποστόλης αποκλειστικά στο «Beau Sillage».

Δημιουργήσατε μια καινοτόμα επιχείρηση στην Πάτρα. Καλορίζικο!

Π.C: Ουπς! Κάναμε  τέτοιο πράγμα; Ευχαριστούμε, να είστε καλά… το σίγουρο είναι ότι καμία Αμερική δεν ανακαλύψαμε. Ένα τέτοιο χώρο, αναζητούσαμε  και εμείς καιρό. Στην πόλη μας, υπάρχουν πολλές «κουρασμένες» αγορές.

Αν θέλεις κάτι να επιχειρήσεις, πρέπει να μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά ανάμεσα στην «κορεσμένη» και την «κουρασμένη» αγορά. Και πίστεψε μας, στην πόλη μας, υπάρχουν πολλές «κουρασμένες» αγορές

New folder

Πώς σας προέκυψε αυτή η εξαιρετική ιδέα;

Π.C: Η πρώτη βασική σκέψη σε περίοδο κρίσης, αφού πια το θεωρούμε δεδομένο ότι είμαστε σε βαθιά οικονομική ύφεση, είναι ότι δεν πρέπει να μένεις σταθερός, αλλά να κινείσαι, αφού όμως έχεις μειώσει ή και εξαλείψει τα ρίσκα που παίρνεις κάθε φορά.

Το δεύτερο, αν θέλεις κάτι να επιχειρήσεις, πρέπει να μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά ανάμεσα στην «κορεσμένη» και την «κουρασμένη» αγορά. Και πίστεψε μας, στην πόλη μας, υπάρχουν πολλές «κουρασμένες» αγορές.

Εκεί λοιπόν εμείς βάλαμε τις ιδέες μας, και κάναμε πράγματα που νοιώσαμε την ανάγκη  και όχι αναγκαστήκαμε. Για παράδειγμα, το να σε μάθουμε πλέξιμο δωρεάν ή να σε κεράσουμε έναν καφέ, αφού εσύ πρώτα μας επιλέγεις και μας επιβραβεύεις με την επίσκεψη σου στο κατάστημα μας, είναι κάτι που υπάρχει ως εσωτερική ανάγκη και των δύο.

Χαλαρώνω, συγκεντρώνομαι, ξεχνάω τις έγνοιες μου, δημιουργώ…

pleksi-20 pleksi-7 pleksi-6-2 pleksi-2-2

Γιατί να ξεκινήσεις κάποιος το πλέξιμο; Σε τι θα τον ωφελήσει;

Π.C: Με το πλέξιμο το όφελος είναι πολυδιάστατο, και αν ξεκινούσαμε να απαριθμούσαμε τις θετικές του επιδράσεις θα χρειάζονταν πολλές ώρες. Σκέψου όμως απλά, πόσο σπουδαίο είναι μόνο με δύο βελόνες, βλέποντας στα ράφια τα νήματα, να μπορείς να «σχεδιάσεις» στο μυαλό σου τη δημιουργία σου, πρωτότυπη και μοναδική, να μπορείς να ελέγξεις το κόστος της, ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξεις, να μπορείς αυτή τη δημιουργία σου να την χαρείς ο ίδιος ή και να την δωρίσεις, παίρνοντας επιβράβευση από τους αγαπημένους σου, και να αφήνεις τελικά μέσα στο χρόνο το αποτύπωμα σου στην τέχνη αυτή! Αλλά και αν ρωτήσεις ανθρώπους που πλέκουν να σου πουν τα βασικά του ευεργετήματα, θα ακούσεις : χαλαρώνω, συγκεντρώνομαι, ξεχνάω τις έγνοιες μου, δημιουργώ…

Το χειροποίητο δεν είναι πιο ακριβό;

Π.C: Σε καμία περίπτωση. Το χειροποίητο πλεκτό είναι «μονάκριβο», όχι ακριβό. Υπάρχει μεγάλη γκάμα νημάτων σε εύρος τιμών τέτοιο, που μπορείς να φτιάξεις για παράδειγμα σκουφάκι με λιγότερο από δύο ευρώ ή κασκόλ με λιγότερο από τέσσερα, αλλά σίγουρα μπορείς για μία μπλούζα να ξοδέψεις και εκατό ευρώ! Εσύ αποφασίζεις, ή για να το πούμε πιο σωστά, οι ανάγκες σου το προσδιορίζουν.

Το πλέξιμο δεν πρέπει να είναι μυστικό επτασφράγιστο

New folder1

Εσείς βέβαια έχετε μια καινοτομία. Μαθαίνετε στον πελάτη πώς να πλέξει με μόνη του υποχρέωση την αγορά των υλικών του προϊόντος που θα δημιουργήσει…

Π.C: Έτσι ξεκίνησε το Πλέξη class, και έτσι θα συνεχίσει. Είμαστε σίγουροι πως το πλέξιμο δεν πρέπει να είναι μυστικό επτασφράγιστο, και όποιος το νομίζει αυτό στην εποχή του youtube πρέπει να το ξανασκεφτεί. Είμαστε χαρούμενοι, γιατί άνθρωποι που πριν δύο μήνες έπιασαν βελόνα πρώτη φορά στο κατάστημα μας και έμαθαν να ρίχνουν πόντους και την «καλή» πλέξη, τώρα φτιάχνουν τα ρούχα τους! Δες τη σελίδα μας στο facebook (Πλέξη Class) και θα το δεις με τα ίδια σου τα μάτια!

Μπορεί να φέρει κάποιος το παιδί του να μάθει; Από τι ηλικία…

Π.C: Τα παιδιά, χωρίς να είμαστε ειδικοί, και το τονίζουμε αυτό, μπορούν από πολύ μικρά να πλέξουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις μικροκινήσεις τους. Η κόρη μας η Μάρω, ξέρει από στα έξι της να ρίχνει πόντους και να πλέκει, αλλά για παράδειγμα δε μπορεί να αντιληφθεί το μέτρημα ενός ρούχου ή κάποιες επιδέξιες κινήσεις που χρειάζονται για ένα πλεκτό. Είναι σπουδαίο όμως, εμείς σαν γονείς, να μην απομονώνουμε τα παιδιά μας την ώρα του πλεξίματος στο σπίτι, αλλά σιγά σιγά και από πολύ νωρίς, να τα βάζουμε να μας βοηθούν, τυλίγοντας μας λ.χ. ένα κουβαράκι. Πάντως να πούμε ότι στο κατάστημα υπάρχει κορίτσι έκτης δημοτικού που πλέκει εξαιρετικό, και το τονίζουμε, εξαιρετικό βελονάκι. Οι γονείς λοιπόν, μπορούν να έρχονται μαζί με τα παιδιά τους, και με την επιτήρηση τους, να ξεκινήσουν το πλέξιμο, από ηλικίες δημοτικού σχολείου θα λέγαμε.

Στο πλέξη class, έχουν μάθει και άντρες να πλέκουν

Τελευταία ερώτηση που αφορά στους άνδρες. Δύσκολα θα τους δούμε να πλέκουν. Η εικόνα ενός άνδρα να πλέκει είναι σπάνια… Υπάρχουν γυναίκες που φέρνουν τον σύζυγο προκείμενου να το ξεκινήσουν μαζί;

Π.C: Άλλη ερώτηση, που λένε και στις συνεντεύξεις τύπου (γέλια…). Στο πλέξη class, έχουν μάθει και άντρες να πλέκουν, με κεντρικό ερέθισμα να μπορούν να φτιάξουν το πλεκτό τους όπως το θέλουν και με το κόστος και την ποιότητα που θέλουν. Υπάρχει και άντρας, που το κάνει  για να βελτιωθεί σε θέματα συγκέντρωσης, αυτοελέγχου και προσήλωσης στο στόχο. Μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό, εκπαιδεύουν μέσω του πλεξίματος  τα στελέχη τους, σε θέματα ενίσχυσης της ομάδας (team building) και γενικά σε αυτό που αποκαλείται soft skills.  Και ζευγάρι που πλέκουν και οι δύο υπάρχει. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, τα πράγματα είναι σε αρχικό στάδιο, και υπάρχει δρόμος που η γενιά   που τώρα είναι στα είκοσι της χρόνια περίπου, θα τον διανύσει πολύ μα πολύ γρήγορα (θυμηθείτε πόσο γρήγορα η εικόνα του νεαρού που μαγειρεύει έγινε πλέον MUST).

Επισκεφτείτε το Πλέξη Class στην οδό Φιλοποίμενος 34. Τηλέφωνο 2610 224433, 6971 913918 ή βρείτε το στο facebook @ Πλέξη class

 

 

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…