Στη Πάτρα, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, όπου πλέον χτυπά η καρδιά του μεσημεριού αλλά και της νύχτας, στα γραφικά παλιά πλακόστρωτα λημέρια η «Κονσέρβα» δεν είναι καθόλου παλιό ουζερί αφού μετρά μόνο δύο μήνες ζωής. Κάθε σημείο του χώρου θυμίζει έντονα παλιό ελληνικό κινηματογράφο και νομίζεις πως από κάπου θα πεταχτεί ο «Ζήκος» για να σε σερβίρει. Ράφια γεμάτα κονσέρβες και μπουκάλια με τσίπουρο και ούζο δίνουν το σύνθημα και ορίζουν τον μεζέ που θα προσγειωθεί στο τραπέζι. Κι ενώ τα ουζερί της μόστρας «σκοτώνουν» την παράδοση σερβίροντας πατάτες αλά κρεμ, εδώ θα βρεις λιχουδιές που κάνουν «κολλητή» παρέα με το ούζο και το τσίπουρο.

1

Πεντανόστιμη σπιτική φάβα, ταραμοσαλάτα, μαυρομάτικα φασόλια, χτυπητή και ρέγγα φιλέτο είναι ιδανικά για ξεκίνημα, ενώ όταν θέλεις να περάσεις στον επόμενο γύρο η πολίτικη, ο γαύρος ο ξυδάτος, η καπνιστή πέστροφα και η τηγανιά θα σου θυμίσουν γεύσεις άλλης εποχής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοκιμάσεις το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το νούμπουλο Κέρκυρας και το κασέρι Ξάνθης που σε συνδυασμό με το σαλαμάκι «Ντελημάρης» ξεσηκώνουν την ψυχή σου! Όλα αυτά βέβαια μπορείς να τα επιλέξεις από τον κατάλογο, υπάρχει όμως ένα κοινό μυστικό εξαιρετικής νοστιμιάς μεζέδων εκτός καταλόγου όπως είναι η ομελέτα-καβουρμά, η κρασοτηγανιά, το σαρδελάκι φούρνου και το σπετζοφάϊ.

34

Επιπλέον υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά πιάτα ημέρας που αλλάζουν μόνο και μόνο για να σε εκπλήξουν. Οικοδεσπότης δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Ραυτόπουλο, που έδωσε νέα πνοή σε μια γειτονιά όπου κάθε πατρινός που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, έχει έστω μία ανάμνηση.

2Η καλύτερη ώρα, τα μεσημέρια που η πόλη σταματά κάθε δραστηριότητα στο βωμό της παρέας και του τσίπουρου αλλά και τα βράδια με καλό καιρό, που όλες οι ηλικίες χαίρονται το δικό της η καθεμιά πανηγύρι σε μια από τις πιο ζωντανές πλευρές της πόλης.

konserva-7konserva-49konserva-25

Υπεύθυνος: Γιάννης Ραυτόπουλος

Διεύθυνση: Ηφαίστου 33, Πάτρα

Τηλ.: 2610 270972

Photography: Πέτρος Πυλαρινός