Η Λεβάντα (Lavandula Αngustifolia) είναι ένα από τα κλασικότερα μεσογειακά φυτά. Πριν από δύο δεκαετίες τη χρησιμοποιούσαν κυρίως για να στολίζει τα δημόσια πάρκα και άλση. Λίγοι ερασιτέχνες κηπουροί γνώριζαν την αξία αυτού του θάμνου και τον φιλοξενούσαν στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Πρόκειται για ένα ιδανικό φυτό για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Αγαπά πολύ τον ήλιο και τα ζεστά σημεία και αντέχει σε μεγάλο βαθμό στην ξηρασία. Γι’ αυτόν το λόγο δεν πρέπει να ανησυχείτε όταν φεύγετε για διακοπές. Θα τη βρείτε όσο φρέσκια την αφήσατε! Μπορείτε να τη φυτέψετε σε κάθε είδους χώμα, αφού μπορεί ν’ αναπτυχθεί και στα πιο φτωχά. Αντέχει ακόμα και το θαλασσινό αέρα, που είναι γεμάτος αλάτι. Γι’ αυτό εξάλλου είναι μια από τις κλασικές προτάσεις των γεωπόνων για τα εξοχικά σπίτια.

Χρειάζεται λίγο νερό και στην ανάγκη μπορεί να αντέξει και κάποιες χαμηλές θερμοκρασίες, για μικρά χρονικά διαστήματα, χωρίς να πάθει ζημιά. Μεγαλώνει εύκολα, φυτεμένη απευθείας στο χώμα του κήπου ή μέσα σε κάποιο δοχείο. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η ανθοφορία της θα σας ικανοποιήσει.

ΛΕΒΑΝΤΑ 2

Πολλά μικρά λουλούδια θα στολίσουν το θάμνο στο τέλος της άνοιξης και θα συνεχίσουν να τον στολίζουν για όλο το καλοκαίρι. Σε περιοχές μάλιστα με ήπιο κλίμα η ανθοφορία διαρκεί και τη φθινοπωρινή περίοδο! Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και αναδίδει ένα λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα που το χρησιμοποιούν στα καλλυντικά, στα σαπούνια, ακόμα και στα εντομοαπωθητικά. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των κηπουρών πως όπου φιλοξενούνται η λεβάντα και ο βασιλικός, εξαφανίζονται τα κουνούπια! Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, αλλά έτσι θα αργήσετε να τη χαρείτε.

Γιατί δεν επισκέπτεστε ένα φυτώριο; Αυτή η εποχή είναι γεμάτη με χιλιάδες μικρά φυτά μεταξύ των οποίων σίγουρα θα βρείτε μια λεβάντα.

Adamantia Nifora

About Adamantia Nifora

Η Αδαμαντία είναι γεωπόνος. Σπούδασε Ανθοκομία - Αρχιτεκτονική τοπίου στην Άρτα. Η αγάπη της για τη φύση την έκανε, να διευρύνει περισσότερο τις σπουδές της μέσω του τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο κάνει το μεταπτυχιακό της. Επίσης, γράφει στη στήλη «go green» που φιλοξενείται από το «thebest.gr» για κήπους, λουλούδια και δίνει συμβουλές σε ό,τι αφορά το πράσινο.