Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η εταιρεία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων Artvities χάρισαν στο κοινό της Πάτρας ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός με το αριστούργημα του Σοφοκλή, Φιλοκτήτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Οι παραστάσεις συνεχίζονται με επόμενη στάση τη Θεσσαλονίκη και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο Κώστας Φιλίππογλου ενορχηστρώνει σκηνοθετικά τη φιλόδοξη αυτή παράσταση, ενώ τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο σπουδαίος ποιητής μας Γιώργος Μπλάνας, με την πολύτιμη συνεργασία των Lost Bodies στην μουσική, του Κένι Μακλέλλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια και του Νίκου Βλασόπουλου στον σχεδιασμό των φωτισμών.

Filoktitis-47

Δέκα ολόκληρα χρόνια, όσο κράτησε ο Τρωικός πόλεμος, ο Φιλοκτήτης υπέμεινε στο νησί άθλια ζωή, μόνος κι έρημος, με την πληγή πάντα να τον βασανίζει. Θα ερχόταν όμως η μέρα που οι Έλληνες θα θυμούνταν τον Φιλοκτήτη. Πράγματι, δίνεται χρησμός πως το Ίλιον δε θα πέσει, αν δεν βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, το οποίο ο ημίθεος πεθαίνοντας είχε χαρίσει στον Φιλοκτήτη. Γι’ αυτό στέλνουν στη Λήμνο τον Οδυσσέα και τον Νεοπτόλεμο, να πάρουν από τον Φιλοκτήτη το ηράκλειο τόξο και τα βέλη του. Εκείνος όμως αρνείται να τα δώσει, όμως στο τέλος, με την παρέμβαση του θεοποιημένου Ηρακλή, πείθεται να τους ακολουθήσει στην Τροία και να τους βοηθήσει στη νικηφόρο εξέλιξη του πολέμου.

Με αφορμή το έργο του Σοφοκλή “Φιλοκτήτης”, το Beau Sillage συνάντησε στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ο οποίος έκανε αίσθηση και συγκίνησε με την ερμηνεία του στον ομώνυμο ρόλο ενός σπουδαίου αλλά και δύσκολου έργου. Μιλήσαμε για τον “Φάουστ” του Γκαίτε που παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών ως σκηνοθέτης, έναν αρχετυπικό μύθο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης που εντυπωσίασε και συζητήθηκε. Μας μίλησε για την ενασχόλησή του με το θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, για τη σημασία των μνημείων στη σύγχρονη ζωή, τη σχέση που είχε με την Πάτρα, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Μιχαήλ Μαρμαρινός-Beausillage interview from wedcolors on Vimeo.

Wdeio_BS-3 CENTRE

Βίντεο & Μοντάζ: Βασίλειος Σιούτος – Wedcolors Cinematography

Photography: Πέτρος Πυλαρινός

Συνέντευξη: Βασιλεία Καμάρα 

«Φιλοκτήτης», τραγωδία του Σοφοκλή

Διανομή

Φιλοκτήτης: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Νεοπτόλεμος: Αιμίλιος Χειλάκης

Οδυσσέας, έμπορος: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός: Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Ρουστέμης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν)

Μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής

Info:
Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 4 Ιουλίου
Επίδαυρος, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου