Όλοι οι άνδρες έχουν μυστικά και μιας και τα λέμε όλα απ’ αυτήν την στήλη, ιδού το δικό μου. Έχω αγαπήσει και έχω αγαπηθεί. Αν ξαναγραφόντουσαν τα λεξικά, ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι και ο ορισμός της ευτυχίας. Ίσως πάλι ένας τέτοιος ορισμός να ήταν για πολλούς αφορισμός, να τους νευριάσει τόσο ώστε να φτιάξουν μια επιτροπή για να τον αποσύρουν πάραυτα και αμετάκλητα. Πάντως η αδελφή μου θα το έλεγε καλοτυχία και θα με συμβούλευε πώς να το διαχειριστώ σωστά και ισορροπημένα. Διότι, κακά τα ψέματα, αυτό είναι το μόνο ζητούμενο που πρέπει να μας ανησυχεί. Όταν μας συμβαίνει η χαρά στην καθημερινότητα, να μην την φοβόμαστε και να μην δειλιάζουμε. Να ακουμπάμε το αφτί μας στις ράγες για το καινούριο που έρχεται να μας ξελογιάσει. Άλλωστε η αγάπη είναι ο πολιούχος της οριστικής αλλαγής.

Φανταστείτε την ευτυχία σαν ένα πανέμορφο γαλλικό τραγούδι που τόσο μας ταξιδεύει ενώ δεν ξέρουμε γρι γαλλικά. Κι όμως, κάθε άγνωστη λέξη σημαίνει και μια πρωτότυπη ερμηνεία όσων καίνε βαθειά μέσα μας. Και ναι, η μελωδία μεταφράζει τις μπερδεμένες μας σκέψεις σε έτοιμες λύσεις, πιστές στην καρδιά μας. Πώς να το κάνουμε, η ευτυχία δεν βολεύεται.. έχει μια άλλη κουλτούρα.

Ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, από αυτά που το κύμα είναι η απάντηση σε κάθε μας ερώτημα, καθόμουνα με καλούς φίλους στο αγαπημένο μου café-bistro Chemin στο κέντρο της Αθήνας και συζητούσαμε φλέγοντα θέματα. Είναι όντως ο μπακλαβάς με παγωτό άξιο υποκατάστατο της σοκολάτας ή έχουμε πέσει θύματα κάποιας διεθνούς συνομωσίας; Είναι ο Φλωρινιώτης το διαχρονικό αυθεντικό κιτς αυτού του τόπου ή του έχουν πάρει τα σκήπτρα οι πολιτικοί μας; Και τελικά όταν μας ξεματιάζει η μάνα μας και χασμουριέται, δεν έχετε την εντύπωση ότι περισσότερο νυστάζει παρά ξεματιάζει; Μεταξύ μας, τώρα, ακόμα κι αν μάθουμε όλη την αλήθεια για τα παραπάνω , δεν θα κάνει καμία διαφορά στην ζωή μας. Αν είμαστε θλιμμένοι, θα παραμείνουμε θλιμμένοι και αν είμαστε μίζεροι και μικρόψυχοι, το ίδιο θα είμαστε και πάλι. Η σημασία της ευτυχίας έχει να κάνει, λοιπόν, με το ζύγισμα αυτού του κόσμου, το καθαρό του βάρος. Η ευτυχία διαχωρίζει τα ελαφρά απ’ τα σοβαρά με μια ευδιάκριτη κουρτίνα και εσύ – ανάλογα πόσο αντέχεις – διαλέγεις την πλευρά που θα ζήσεις.

Κορίτσια και αγόρια, εσείς που δεν ζείτε, όμως, στον κόσμο του Marlboro και στον μικρόκοσμο της Barbie, πρώτο και κύριο για να ευτυχήσετε είναι η αντοχή. Ας πάρουμε σοβαρά μαθήματα απ’ τα άλμπατρος, αυτά τ’ άγνωστα υπέροχα πουλιά. Ταξιδεύουν μήνες ολόκληρους πάνω απ’ τον ωκεανό χωρίς να σταματούν ούτε λεπτό για ξεκούραση. Ταξιδεύουν με το ταίρι τους πλάι πλάι μόνο και μόνο για να φτάσουν κάποτε σε απάτητα νησιά για να ζευγαρώσουν. Η συντροφικότητα είναι το βασικό σύμπτωμα της ευτυχίας που τα κατακλύζει γι’ αυτό και υπομένουν τις δυσκολίες χωρίς να υποχωρούν ούτε στο ελάχιστο. Μόλις προσγειωθούν, ξεκινούν μια «τελετή χορού» σαν ερωτευμένοι των πρώτων ημερών και ο δεσμός που δημιουργούν μεταξύ τους διαρκεί για όλη τους την ζωή. Αγαπούν και αγαπιούνται και αυτό τους είναι αρκετό. Αν σας φαίνεται παράξενο, περάστε ένα βράδυ με μόνη παρέα τ’ άστρα και τις παλιές πληγές σας.

Κάποτε πίστευα πως η ζωή είναι υπέροχα σκληρή και πως ένα φιλί εξηγεί τον χρόνο. Ευτυχώς το πιστεύω ακόμα.

( * Σχέδιο της Βασιλικής Σύρμα – ακρυλικό σε χαρτί )

Christos Koukis

About Christos Koukis

Ήθελε τόσο να μεγαλώσει και τα κατάφερε στην Αθήνα. Ήθελε τόσο να σπουδάσει σε ένα πιο βαρετό ίδρυμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μα στάθηκε άτυχος. Ήθελε τόσο να ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μέρη που κάπου ανάμεσα ξέχασε το μυαλό του. Η κακιά η ώρα τον έκανε ποιητή και του μπέρδεψε μια μελωδία στην γλώσσα. Λατρεύει την σοκολάτα και κάθε παράγωγο της φαντασίας. Δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του όταν είναι μπροστά ο ίδιος. Πάντα θυμάται πως δεν είναι όσα λένε οι άλλοι πως είναι.