Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητώντας απαντήσεις σε μερικές ενδυματολογικές ανησυχίες μου, «σκόνταφτα» σε πληροφορίες για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Δεν χρειάζεται να μελετήσει κανείς πολλές λεπτομέρειες, για να συνειδητοποιήσει το σπουδαίο έργο που διαδραματίζεται εκεί.

Το κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο του Ιδρύματος βρίσκεται στην οδό Βασ. Αλεξάνδρου 1 και Σοφρώνη, στο Ναύπλιο.

Το 1974 γίνεται η πρώτη έκθεση που είχε θέμα τις αγροτικές και αστικές φορεσιές της Πελοποννήσου. Το 1981 διαμορφώθηκε ο χώρος του ισογείου, προκειμένου να στεγάσει μια έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα: την παραγωγή, την επεξεργασία και την εφαρμογή τους στα τοπικά ενδύματα και στην οικιακή χρήση, με αναφορές σε τεχνικές, επαγγέλματα κλπ.

Για την έκθεση αυτή το ΠΛΙ απέσπασε το European Museum of the Year Μain Award (EMYA).

 

Από τότε και μέχρι σήμερα οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και η συλλογή του μουσείου έχει γίνει γνωστή και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.

Έτσι λοιπόν, μόλις έμαθα για την έκθεση «Νύφες» που φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου, δεν έχασα την ευκαιρία να την επισκεφθώ και να απολαύσω από κοντά τη μεγάλη γκάμα ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

colaz_2_brides

Η έκθεση, της οποίας την επιμέλεια έχει η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου, επικεντρώνεται στο γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού και ιδιαίτερα της γυναίκας. Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.

Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του τέλους του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις των νυφών του 21ου αι., η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.
Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος.

Colaz_1_brides

Ένδυμα είναι καθετί με το οποίο σκεπάζουμε το σώμα, ενώ ενδυμασία το σύνολο των εξωτερικών κυρίως ενδυμάτων.

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!