Τα αφεψήματα από βότανα εκτός από ροφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν καλλυντικά για τα μαλλιά και το δέρμα. Για τα μαλλιά η αναλογία μπορεί να είναι η εξής:

½ φλ βότανα αποξηραμένα (1φλ φρέσκα)
1½ φλ νερό

Μαλλιά ΚΑΝΟΝΙΚΑ: Δενδρολίβανο, Θυμάρι
Μαλλιά ΛΙΠΑΡΑ: Μέλισσα, Μέντα, Φασκόμηλο, Αχιλλέα
Μαλλιά ΞΗΡΑ: Καλέντουλα, Χαμομήλι
Μαλλιά ΑΤΟΝΑ: Τσουκνίδα, Ginseng
Μαλλιά με ΠΙΤΥΡΙΔΑ: Χαμομήλι, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο

stk68190cor

Ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά είναι η Χένα (Lawsonia Inermis) η οποία είναι γνωστό ότι δυναμώνει και δίνει λάμψει στα μαλλιά. Η Χένα δίνει μόνον κόκκινο χρώμα. Τα άλλα χρώματα της Χέννας που κυκλοφορούν προέρχονται από μίξεις με άλλα βότανα.

pictures of long hair

Μια συνταγή για χρήση της Χένας είναι η εξής:
150γρ χέννα (οιουδήποτε χρώματος)
20γρ ελαιόλαδο
300-350γρ νερό

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την χένα και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πηκτή κρέμα (μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό.)
Απλώνουμε την κρέμα στα μαλλιά και τα τυλίγουμε με wrap ή φοράμε ένα πλαστικό σκουφάκι.
Μετά από 2-3 ώρες λούζουμε τα μαλλιά.

 

Adamantia Nifora

About Adamantia Nifora

Η Αδαμαντία είναι γεωπόνος. Σπούδασε Ανθοκομία - Αρχιτεκτονική τοπίου στην Άρτα. Η αγάπη της για τη φύση την έκανε, να διευρύνει περισσότερο τις σπουδές της μέσω του τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο κάνει το μεταπτυχιακό της. Επίσης, γράφει στη στήλη «go green» που φιλοξενείται από το «thebest.gr» για κήπους, λουλούδια και δίνει συμβουλές σε ό,τι αφορά το πράσινο.