Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η εταιρεία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων Artvities χάρισαν στο κοινό της Πάτρας ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός με τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, και στη συνέχεια δόθηκαν άλλες δύο παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Ο Κώστας Φιλίππογλου ενορχηστρώνει σκηνοθετικά τη φιλόδοξη αυτή συμπαραγωγή της εταιρείας Artvities, ενώ τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο σπουδαίος ποιητής Γιώργος Μπλάνας. 

Filoktitis-9

Ο πόνος, η εξορία, η σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες στο μύθο του Φιλοκτήτη, ο οποίος δεν απασχόλησε μόνο τον Σοφοκλή, αλλά και τον προγενέστερο Αισχύλο και τον μεταγενέστερο Ευριπίδη. Πρόκειται για ένα έργο που θέτει πολλά ερωτήματα και αφήνει στον θεατή τροφή για σκέψη και προβληματισμού.

Με αφορμή το έργο του Σοφοκλή “Φιλοκτήτης”, το Beau Sillage συνάντησε στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου τον Αιμίλιο Χειλάκη, ο οποίος μας μίλησε για τον δυναμικό ρόλο του Νεοπτόλεμου που ερμηνεύει εκπληκτικά στην παράσταση, για την επιλογή του να συμμετάσχει σε ένα δύσκολο έργο που σπάνια ανεβαίνει, για την εμπειρία του με τον σκηνοθέτη της παράστασης Κώστα Φιλίππογλου, αλλά και για την αγάπη του για το θέατρο καθώς και τη στενή σχέση του με την Πάτρα που όπως μας εκμυστηρεύτηκε, τη θεωρεί “γούρι” του.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Αιμίλιος Χειλάκης-Beausillage interview from wedcolors on Vimeo.

Filoktitis-7 Filoktitis-39

Βίντεο & Μοντάζ: Βασίλειος Σιούτος – Wedcolors Cinematography

Photography: Πέτρος Πυλαρινός

Συνέντευξη: Βασιλεία Καμάρα 

«Φιλοκτήτης», τραγωδία του Σοφοκλή

Διανομή

Φιλοκτήτης: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Νεοπτόλεμος: Αιμίλιος Χειλάκης

Οδυσσέας, έμπορος: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός: Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Ρουστέμης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν)

Μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής

Info:
Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 4 Ιουλίου
Επίδαυρος, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου