Η συγγνώμη, είναι μια λέξη της οποίας η έννοια δεν είναι τόσο απλή. Είναι επίσης μια λέξη που δεν ξεστομίζεται εύκολα από τους ανθρώπους. Και για μένα προσωπικά, δεν έρχεται πάντα αβίαστα. Χρειάστηκε να μάθω με το χρόνο να τη ζητάω και μάλιστα με απόλυτη ειλικρίνεια.

Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά το πιο σπουδαίο απ’ όλα είναι να είμαστε σε θέση να τα παραδεχόμαστε ανοιχτά, χωρίς φόβο. Να την λέμε όμως συνειδητά. Γιατί μία συγγνώμη έχει μία δύναμη που δεν ξεπερνιέται με άλλη.

Φυσικά όλες οι συγγνώμες δεν είναι και τόσο ισχυρές. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί που τείνουν να ζητούν συγγνώμη σε κάθε ευκαιρία μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν άλλους ανθρώπους. Πόσες φορές δεν έχουμε πει “σόρι ρε συ…” ή “ουπς, συγγνώμη”; Είναι μια κλισέ λέξη χωρίς κανένα συναίσθημα, ωστόσο πρόκειται και για μια φόρμουλα ευγένειας που χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις. Πάρτε για παράδειγμα τους βρετανούς που σύμφωνα με έρευνα βρετανικής εφημερίδας, ο μέσος Βρετανός ζητά “συγγνώμη” οκτώ φορές την ημέρα!

Η συγγνώμη είναι δυνατή όταν είναι πραγματική και αληθινή έτσι ώστε η επικοινωνία να είναι πετυχημένη. Πρέπει να είναι μία ειλικρινής και από καρδιάς έκφραση μετάνοιας. Η Lynn Johnston είχε πει πως η συγγνώμη είναι η κόλλα της ζωής. Μπορεί να διορθώσει τα πάντα.

Πολλοί θεωρούν ότι η συγγνώμη είναι ένα σημάδι αδυναμίας. Είναι;

Μία συγγνώμη θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας, νομίζοντας ότι υπονομεύει την εξουσία μας ή ακόμη και να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική μας.  Ωστόσο, μια τίμια και ειλικρινή συγγνώμη έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και να μειώσει το φόβο των αντιποίνων ή ακόμα και την επιθυμία για εκδίκηση. Μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να συμφιλιώσει μια οποιαδήποτε σχέση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Κατά συνέπεια, μια συγγνώμη μπορεί να δείξει τη δύναμη του χαρακτήρα, να δείξει συναισθηματική ικανότητα και να επιβεβαιώσει ότι τα δύο μέρη συμμερίζονται τις αξίες στη σχέση τους.

Ανάλογα με την κατάσταση, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία μιας αληθινής συγγνώμης. Καθορίστε και εξηγήστε το λάθος. Αναγνωρίστε ότι τα αισθήματα του άλλου είναι ειλικρινή. Πάρτε την ευθύνη. Εκφράστε τη λύπη σας. Εξηγήστε τις μελλοντικές προθέσεις σας.

Η θεραπευτική επίδραση μιας συγγνώμης, η φροντίδα και ο σεβασμός μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα όταν κάποιος έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιεί το λάθος, να ζητήσει συγγνώμη και να μην επαναληφτεί. Διαφορετικά, η λέξη συγγνώμη καταντάει γραφική και χάνει εντελώς την αξία της.

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…