Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας έζησε ένα ξέφρενο πολιτικό ρυθμό, με κάποιες φιγούρες να απογειώθηκαν και την ελπίδα για αλλαγή να φούντωσε περισσότερο από ποτέ. Η ψήφος του λαού είναι ένα πολύτιμο όπλο που έχει κατακτηθεί με κόπο και αγώνες. Σαν λίκνο της δημοκρατίας, οι εκλογές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, είναι ο πιο αναίμακτος τρόπος έκφρασης για το πολιτικό κατεστημένο. Βέβαια όλα αυτά είναι πολύ ωραία σαν θεωρίες.

Επί του πρακτέου τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Οι εκλογικές συνθήκες δεν ήταν πάντα σαν αυτές που μας είναι γνωστές σήμερα. Πιο συγκεκριμένα μέχρι και το 1934 μοναδικοί κάτοχοι άσκησης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ήταν οι άντρες. Η αλλαγή έρχεται με τις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934, όταν οι γυναίκες κάνουν δειλά την εμφάνιση τους  στους εκλογικούς καταλόγους για πρώτη φορά. Ωστόσο μόνο εκείνες που ήταν  απόφοιτοι δημοτικού και είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους είχαν το δικαίωμα ψήφου και αυτό μόνο για τις δημοτικές εκλογές. Στους εκλογικούς καταλόγους εκείνη την χρονιά εγγράφηκαν 2.655 γυναίκες και ψήφισαν μόνο οι 439. Παρ‘όλα αυτά υπήρχε προεδρικό διάταγμα το οποίο κατοχύρωνε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τις 5 Φεβρουαρίου 1930.

Ο Φεβρουάριος είναι ίσως ο μήνας ορόσημο για τη γυναικεία ψήφο καθώς η επόμενη φορά όπου βρίσκουμε γυναίκες στις κάλπες είναι οι βουλευτικές, πλέον, εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956. Ήδη από τις 28 Μαΐου 1952 είχε κατακτηθεί η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά λόγω έλλειψης ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων καμία γυναίκα δεν προσήλθε στις κάλπες. Το 1953 συναντάμε τις πρώτες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα: η Ελένη Σκουρά και η Βιργινία Ζάννα. Εκ των δύο υποψηφίων η πρώτη αποτελεί και ιστορικά την πρώτη γυναίκα που κάθισε σε βουλευτικό έδρανο μετά από επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη. Στις εκλογές του 1956 η Λίνα Τσαλδάρη της «ΕΡΕ» και η Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης» είναι οι πρώτες που μπαίνουν κατευθείαν στη Βουλή, δίχως επαναληπτικό γύρο. Μάλιστα η πρώτη έγινε και υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Καραμανλή. Την ίδια χρονιά έχουμε και την πρώτη γυναίκα δήμαρχο, τη Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

karamanlis 095

Οι γυναίκες πάλεψαν σκληρά για την καταξίωση και την ισότιμη μεταχείριση τους. Τίποτα, ίσως δεν θα είχε κατακτηθεί χωρίς τεράστια συνεισφορά της Καλλιρρόης Παρρέν. Η Παρρέν ήταν εκδότρια του περιοδικού «Εφημερίς των Κυριών» και η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αγωνίστηκε για την εξύψωση της γυναίκας, για την ψήφο, για την εισαγωγή μας στο πανεπιστήμιο και στο πολυτεχνείο και η πρώτη γυναίκα που δημοσιογράφησε. Η προσπάθεια της αυτή σε μια σοβινιστική κοινωνία ήταν πέραν του δέοντος δύσκολη. Όπως και οι *Σουφραζέτες, έτσι και η Παρρέν πολέμησε ένα ανδροκρατούμενο καθεστώς για να μπορούμε εμείς σήμερα να νιώθουμε όσο γίνεται ελεύθερες.

Όσες γυναίκες συνειδητά απείχαν από τις κάλπες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν τους αγώνες και τις θυσίες που έγιναν για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος. Σε μια χώρα που η ισότητα των δύο φύλων ισχύει μόλις από το 1975 θα πρέπει να αφήνουμε πέρα την απογοήτευση και το θυμό και να εξασκούμε ένα δικαίωμα που πλέον μας ανήκει.

*Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα “Daily Mail” για τις πρώτες φεμινίστριες και έχει τη ρίζα του στη γαλλική λέξη “suffrage”, που σημαίνει δικαίωμα ψήφου.

Πηγή πληροφοριών: Σαν σήμερα

 

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!