Όσοι έχουν ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό σίγουρα θα γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να συναντήσουν Έλληνες και στα πιο απίθανα μέρη. Βιώνοντας πρόσφατα αυτό το συναίσθημα, του να σκοντάφτεις ακόμα και σε συντοπίτες σου, αναρωτήθηκα πως γίνεται οι κάτοικοι μιας σχετικά μικρής χώρας να βρίσκονται παντού…

Την απάντηση μου έδωσε ένας Έλληνας του εξωτερικού ο οποίος στην κουβέντα που είχε μαζί μου, μου είπε τα παρακάτω λόγια:

«Πιστεύω πως αυτό που οδηγεί έναν Έλληνα ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, είναι αυτή η ακαταμάχητη και αέναη δίψα για εξερεύνηση. Είναι έμφυτο χαρακτηριστικό μας να περιπλανιόμαστε, να εξερευνούμε και να βρίσκουμε τρόπους να ξεπερνάμε όσα εμπόδια μας βάζει η διαδρομή».

Η συζήτηση με έβαλε σε σκέψεις σχετικά με τον Έλληνα του σήμερα. Άραγε υπάρχει μέσα στον καθένα μας αυτό το χαρακτηριστικό ή όντως οι «κακές γλώσσες» που μας θέλουν να έχουμε επαναπαυθεί στις δάφνες του παρελθόντος ισχυούν;

Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τα ταξίδια, οι εικόνες που συλλέγουμε μας οδηγούν σε νέα μονοπάτια και η επαφή με άλλες κουλτούρες μας ανοίγει ορίζοντες. Και όσον αφορά στους Έλληνες του εξωτερικού, μπορούμε να βρούμε μια νότα αισιοδοξίας στο σκεπτικό ότι με την επιστροφή τους θα φέρουν ό,τι θετικό συνέλεξαν στο ταξίδι τους συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανανέωση της κουλτούρας και του πολιτισμού μας.

* Αφιερωμένο εξαιρετικά στον παραπάνω Έλληνα που μου είπε ότι του λείπει πολύ το μαμαδίσιο φαγητό… ξέρει αυτός…!

Να κοιτάς εκεί που θες να πας αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς.

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!