Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η εταιρία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων αρτIVITIES  παρουσιάζουν τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Η πρεμιέρα έγινε χθες, Δευτέρα 30 Ιουνίου και θα συνεχιστεί την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στις 21:30, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, με την πολύτιμη συνεργασία της Φρόσως  Κορρού στην κίνηση, του Κένι Μακλέλλαν στα σκηνικά και τα κοστούμια, των Lost Bodies στη μουσική και του Νίκου Βλασόπουλου στον σχεδιασμό των φωτισμών.

unnamed-2

Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι.

Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα… (Seamus Heaney)

Μαζί τους ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, το παιδί του ήρωα, πασχίζει να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτό το πάνθεο των επωνύμων αντρών.

Να αποδειχθεί άξιος σαν τον πατέρα του. Τι βάρος στους ώμους!

Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και την βρώμα της πληγής του.

unnamed-3

Πώς τώρα θα τον πείσουν να έρθει να βοηθήσει;

Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Όσο για τη βία ούτε λόγος. Μην ξεχνάμε το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα λοιπόν το μόνο που μένει είναι ο δόλος.

Εδώ ο νεόκοπος Νεοπτόλεμος με τις συμβουλές του μεγάλου δάσκαλου στην εξυπνάδα και την πονηριά δείχνει να τα καταφέρνει, όμως η συμπόνια και η τιμιότητα κατάλοιπα της ηρωικής περιόδου που σβήνει, θα τον κάνουν να μετανιώσει και να αποκαλύψει την σκευωρία στον Φιλοκτήτη.
Το σχέδιο μοιάζει να καταρρέει, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόνο η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η Λήμνος στην τραγωδία του Σοφοκλή είναι ακατοίκητη. Ένα βραχώδες νησί
με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ένα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό.

Πως είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει. Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει.  Αν δεν υπήρχαν οι θεοί, που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε. Για πρώτη φορά!
Όμως κέρδισε και πάλι… Ας είναι καλά ο δόλιος Ερμής και η σοφή Αθηνά που είναι πάντα στο πλευρό του.

unnamed

ΔΙΑΝΟΜΗ

Φιλοκτήτης : Μιχαήλ  Μαρμαρινός

Νεοπτόλεμος :  Αιμίλιος Χειλάκης

Οδυσσέας, έμπορος : Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός:

Γιάννης  Γιαννούλης

Τάσος  Δημητρόπουλος

Κώστας   Κορωναίος

Δημήτρης   Κουρούμπαλης

Γιώργος  Παπανδρέου

Κρις  Ραντάνοφ

Γιώργος  Ρουστέμης

μετάφραση:  Γιώργος Μπλάνας

σκηνοθεσία:  Κώστας Φιλίππογλου

σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan  (Κέννυ Μακλέλλαν)

πρωτότυπη μουσική:  Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών:  Nίκος Βλασόπουλος

επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

βοηθός σκηνοθέτη:  Εριφύλη Στεφανίδου
φωτογραφίες:  Γιάννης Βασταρδής

βοηθός σκηνογράφου –promo video:  Όλγα Μπρούμα

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 17€

Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων 13€

Προπώληση:

Viva.gr

Βιβλιοπωλείο DISCOVER

Βιβλιοπωλείο 38ο 14’

Οπτικά Καραμούζης&Public