Κάθε καλοκαίρι το έχω συνήθειο να περνάω από το μαγαζί του Αργύρη Μανιάτη για να αγοράσω ένα ζευγάρι από τα αγαπημένα μου δερμάτινα σανδάλια. Τα φοράω όλο το καλοκαίρι, από το πρωί στο γραφείο, τη βόλτα μου αλλά και στην παραλία. Φέτος, εκτός από την καθιερωμένη αγορά μου, είπα να περάσω από το παραδοσιακό μαγαζί υποδημάτων και να σας το παρουσιάσω. Είμαι σίγουρη ότι όλοι λίγο πολύ το γνωρίζετε. Βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη 125 και στην Πάτρα και υπάρχει από το 1940.

Μπαίνοντας στο μαγαζί, ο πατέρας του Αργύρη, Ιωάννης Μανιάτης με τα γαλάζια μάτια, κάθεται στην καρέκλα του δίπλα από την βιτρίνα. Μέχρι και σήμερα, εξυπηρετεί όλους τους καλούς πελάτες που μπαίνουν στο μαγαζί. Εκείνο το Σάββατο συνάντησα και τον παλιό του φίλο Σταύρο Σακοράφα. Φίλος από τα παλιά και μουσικός. Μου έδειξε την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το πρόσωπό του άστραψε από συγκίνηση.

Το πλακάκι 100 ετών δεν έχει πειραχτεί. Φωτογραφίζοντας το μαγαζί, ένιωθα το βάρος του χρόνου στα πόδια μου. Όλα έχουν μείνει ίδια. Το ραγισμένο πλακάκι αποκαλύπτει την ιστορική αξία  και αποτυπώνει το πέρασμα των χρόνων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιστορική Αναδρομή

Το παραδοσιακό κατάστημα υποδημάτων λειτουργεί από το ’60 από τον πατέρα του Αργύρη Μανιάτη, Ιωάννη, ο οποίος το πήρε από τον Ανδρέα Μεϊντανά που το λειτούργησε ως κατάστημα υποδημάτων παντός είδους από το 1940 μέχρι τη συνταξιοδότηση σου. Παραδοσιακά εργατικά υποδήματα, στρατιωτικά άρβυλα, γαλότσες, παντόφλες και χειροποίητα ελληνικά σανδάλια είναι αυτά που έκαναν γνωστό το κατάστημα υποδημάτων στο Μαρκάτο.

Σήμερα το μαγαζί ανήκει στη νέα γενιά υπό τη διεύθυνση του Αργύρη Μανιάτη από το 1997, ο οποίος το λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς παραδοσιακό τρόπο.

Είναι από τα λίγα παραδοσιακά καταστήματα που λειτουργούν στην Πάτρα όπως ακριβώς άρχισαν από τη δεκαετία του ’40.

dermatinakolaz 3

Τα περίφημα σανδάλια

Τα σανδάλια έγιναν μόδα στους τουρίστες τη δεκαετία του ’50 και μετά. Στην Αθήνα υπήρχαν υποδηματοποιεία που κατασκεύαζαν χειροποίητα δερμάτινα σανδάλια τα οποία γίνονταν ανάρπαστα από τους τουρίστες. Την δεκαετία του ’60, ο κ. Ιωάννης Μανιάτης μετά από ένα ταξίδι στην Αθήνα, έφερε στην Πάτρα τα πρώτα δερμάτινα υποδήματα τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πωλούνται στο κατάστημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το κατάστημα του Αργύρη Ι. Μανιάτη βρίσκεται στην Καραϊσκάκη 125, Πάτρα

τηλ.: 2610 220035

Photography: Βασιλεία Καμάρα

 

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…