Semi-Reclining Dress Impression3

Και το γυαλί συνεχίζει να παίρνει το ρόλο του πρωταγωνιστή σε ιδιαίτερες εφαρμογές που δε θα μπορούσα να παραλείψω μιας και αναφέρομαι σε αυτό το υλικό που μας εκπλήσσει διαρκώς. Ας απολαύσουμε λοιπόν μερικά ακόμα παραδείγματα τόσο στο χώρο της αρχιτεκτονικής όσο και σε αυτόν της ένδυσης…

Με την είσοδο της νέας χιλιετίας και την ολοένα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, οι αρχιτέκτονες Herzog & de Meuron δημιουργούν για το κατάστημα της εταιρείας Prada στο Τόκιο (2003), μια επιδερμίδα που δεν αποτελεί μία από τις συνηθισμένες διάφανες πρόσθετες επικαλύψεις, αλλά ένα δομικό κέλυφος. Μια ημιδιαφανής κυψελοειδής επιδερμίδα από γυάλινα φατνώματα τυλίγει την πεντάπλευρη δομή του καταστήματος. Ο Jacques Herzog περιγράφει τους υαλοπίνακες ως μια “διαδραστική οπτική συσκευή”. Τα εκατοντάδες κομμάτια γυαλιού που διαμορφώνουν την όψη ανήκουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Υπάρχει το συνηθισμένο επίπεδο και διάφανο γυαλί, το θολό γυαλί για τα δοκιμαστήρια, το κυρτό γυαλί που μοιάζει να προβάλει το εσωτερικό του καταστήματος στο δρόμο και το κοίλο γυαλί που φαινομενικά “ζωγραφίζει” τον περαστικό στο ίδιο το κτίριο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο χώρο αναμονής για τα δοκιμαστήρια, το καθαρό γυαλί μπορεί να μετατραπεί σε αδιαφανές με το πάτημα μόνο ενός διακόπτη. Εξαιτίας της εναλλαγής αυτών των ποιοτήτων, από κοίλα σε κυρτά, δίνεται στην όψη μια οπτική πρόκληση και το κτίριο μοιάζει να κινείται καθώς περπατά κανείς γύρω από αυτό.

PRADA

Αν και το γυαλί δε θεωρείται ως ένα άμεσα εφαρμόσιμο υλικό στην ένδυση, παρατηρείται πως τα τελευταία χρόνια κάποιοι σχεδιαστές μόδας έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν τις χρήσεις του και να το ενσωματώσουν στις συλλογές τους παρουσιάζοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με τη διαφάνεια πειραματίστηκε και ο Ιάπωνας σχεδιαστής Kei Kagami στη συλλογή του άνοιξη/καλοκαίρι 2002. Χρησιμοποίησε αυτή την ιδιότητα του γυαλιού ως ένα αποτελεσματικό μέσο διερεύνησης του χώρου ανάμεσα στο σώμα και το υλικό, φέρνοντας την εσωτερικότητα σε δημόσια θέαση, εκθέτοντας αλλά και ταυτόχρονα προστατεύοντας το ίδιο το σώμα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του: “Είναι πολύ ενδιαφέρον να εξερευνά κανείς το χώρο μεταξύ σώματος και υλικού. Ο χώρος αυτός είναι σαν μια κατοικία για το σώμα και ίσως το γυαλί γύρω από το σώμα είναι ένα παράθυρο στο χώρο”.

295088461_5027f2d583_o

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Dress of Glass», δημιουργία της καλλιτέχνιδας Davina Kirkpatrick το 2010, μετά από επιθυμία της χορεύτριας Caroline Schanche να πάρει μέρος σε μια παράσταση φορώντας ένα γυάλινο φόρεμα. Η Davina απάντησε με ενθουσιασμό σε αυτή την πρόκληση θέλοντας να κατασκευάσει κάτι που φάνταζε αδύνατον. Μέσα από τις κινήσεις της χορεύτριας, το βάρος του υλικού μοιάζει μηδαμινό ενώ παράγονται ήχοι, δημιουργούνται λάμψεις και αντανακλάσεις.

Untitled-1

Και ο πειραματισμός συνεχίζεται με το «Dress of Glass and Flame» να αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα ακατάπαυστης δημιουργικής έκφρασης. Η Helen Storey, όντας γοητευμένη από τον τρόπο που παρασκευάζεται το γυαλί και σε συνεργασία με το Royal Society of Chemistry και London College of Fashion, παρουσίασαν στη Biennale της Βενετίας το 2013 μία εγκατάσταση διερεύνησης της χημείας μεταξύ του γυαλιού και της φλόγας… Enjoy…

Dress of Glass & Flame, Helen Storey by Helen Storey from Helen Storey Foundation on Vimeo.

Dress of Glass & Flame, Helen Storey by Helen Storey from Helen Storey Foundation on Vimeo.

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!